Karácsony Gergő távozhat Budapestről

baloldal jobboldal Karácsony Gergely liberális politika

Karácsony Gergely a kétezres évek elején tünt fel a politikában. Először a MSZP–SZDSZ-kormányban volt a koalíciós egyeztetésért megbízott Horn Gábor embere, majd a látva a bukást, gyorsan átigazolt az LMP-hez. Ott az utolsó bejutó listás helyet elkérve, parlamenti képviselő lett, két bizottságban is mint alelnök kapott tisztséget.

Karácsony ennek ellenére jó érzékkel keltette maga körül azt az imidzset, hogy hát ő itt egy csetlő-botló jószándékú civil, akinek a politika leginkább egy kényszer. Hiszen ő leginkább egy könyvtárban ülne és olvasgatna. Vagy egy réten lepkéket nézegetne. Vagy papucs orrán pamutbojt.

Miközben az imidzse egyre népszerűbbé tette, egészen nyilvánvaló lett, hogy a későbbi főpolgármester nagyon is tudatos politikus. Levezényelte az LMP szakadását, megalapította a Párbeszéd nevű projektpártot, ami arra jött létre, hogy Karácsony Gergelynek legyen egy politikai szervezete, amire hivatkozhat.

Bár hosszú évek óta bent vannak a parlamentben, választáson még sohasem indultak külön. Szervezetet direkt nem építenek, tökéletesen működik a gépezet nagyjából 20 ember munkájából. Így még pénz is több marad.

Karácsony nagyon sikeresen működteti a rendszert. Jó ütemű és jó megállapodásokkal (már a számára), egyre csak növelte a befolyását a 2010-es évek ellenzékében. Először Bajnait találta meg. A volt miniszterelnököt tanácsadói és a Párbeszédes vízfej, ugyan végleg kicsinálta a magyar belpolitikából, Karácsony – mintegy búcsú ajándékként – megszerezte magának Zugló polgármesterségét.

2018-ban elvállalta az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök jelöltségét. Ezzel három dolgot intézett el.

  1. Megmentette az MSZP-t a bukástól.
  2. Frakciót hozott létre a Párbeszédnek.
  3. És csinált egy erős budapesti kampányt, ami megelőlegezte neki a polgármesterséget 2019-ben. Ügyes.

2022-ben a liberális-jobboldali ellenzék teljes összefogással indult Orbán ellen, Karácsony ötlete nyomán. Bevették a náci jobbikot, kijelentették, hogy csak ők az ellenzék. Egy igazi jobboldali – konzervatív miniszterelnökkel indultak a már rég balosnak álcázott politikát folytató Orbán ellen.

Csúfos kudarcot vallottak, egyáltalán nem mellékesen az előválasztáson végül visszalépő Karácsony hibájából is.

A sikersztori itt megbicsaklott. Kezd megkopni a mindig mosolygó, bájos, semmiért felelősséget nem vállaló politikus képe és felsejlik az igazi arcél. Ami bizony nem is olyan szimpatikus.

Főpolgármesterként eddig igyekezett kezdeményezőként fellépni. Megcsinálta a bicikisávokat, lezáratta a rakpartot nyárra, megszüntette a fűnyírást számos közterületen, hogy legyen a méheknek legelője.

Ezek a kezdeményezések azonban már megosztják nemcsak az ország de Budapest lakosságát is.

Eközben a szétesett liberális ellenzék egymásnak esett. A Dk és a Momentum, foggal körömmel harcol a poziciókért a fővárosban (is). Úgy tűnik nem zavarja őket, mennyire járatják le magukat és a főpolgármestert. Sőt. Mintha ez cél lenne. Egy hete már a fővárosi közgyűlést sem sikerült összehozni.

Jelenleg Karácsonyak a fővárosban egyetlen frakció sem a barátja. A Fidesz vissza akarja szerezni a fővárost. A DK ki akarja nyírni politikailag jelenlegi főpolgármestert, mert őt tartják felelősnek a ’22-es választási bukóért. A Momentum csak pénzt akar, valószínűleg.

Karácsony – Demszky Gáborhoz hasonlóan – hosszú évekig a liberális ellenzék kedvenc politikusa volt. Mára a dicsfény megkopott. Nem valószínű, hogy még egyszer tud nyerni egy főpolgármester választáson.

Sőt. Mára az is bizonytalanná vált, hogy egyáltalán végig tudja e vinni ciklust?

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak