Bibi van, Bibi! Szijjártó próbálja menteni a korrupcióval vádolt izraeli Orbánt

Izrael Netanyahu Szijjártó Péter

A hírek szerint Szíjjártó külügyminiszter, alias Petiminiszter ma Kína felé veszi az utat, majd onnan Izraelbe repül, s állítólag összesen öt nap alatt öt további országot is felkeres.

Szerencsés esetben (pl. kedden) talán még hivatalában találja az izraeli miniszterelnököt, ugyanis a hétvégén igencsak megnőtt annak az esélye, hogy az Izraelt 12 éve kormányzó, Orbán-szerűen jobboldali Benjamin Netanyahu kipenderül a kormányrúd mögül, akár egyenesen a bírósági fogdába.

A sorozatos és látványos kormányzati bukkanókat megelégelve, a közkeletű nevén leginkább Bibi-ként emlegetett politikus, az elmúlt időszakban eléggé harcos formáját mutatta, s egy szinte a semmiből előugrott vallási konfliktust alapul véve elég borzalmas tűzharcot vívott némely palesztin erőkkel.

Mivel a magyar kormány megvétózta a feleket békére intő EU-nyilatkozatot, így hát inkább Biden amerikai elnök szava érvényesült, s a harcok elültek. Bibi mégis okkal gondolhatta, hogy győztes honvédőként most kicsit megerősödve, szorosabban húzhatja magához a párologni látszó hatalmat.

Ám mit ád Isten (szó szerint, ugyanis a következő szereplők pont rá hivatkoznak) a belpolitikai huzavonák folytán, de leginkább a sorozatos előrehozott választások aktuális epizódja zenitjén most éppen a reménytelennek szánt feladatként kormányalakítással bíbelődő (magát centristának mondó) ellenzéki vezér, Yair Lapid váratlanul megállapodott a szélsőjobboldaliként ismert Naftali Benett vallásos nacionalistával, hogy két éves rotációban legyenek miniszterelnökök, némi külső támogatással, amolyan kisebbségi kormány élén.

Vékony ez a fenti jég, de Bibi ellenfeleinek lába alatt talán ez az eddigi legvastagabb. Igazából nem is az a tét, hogy ez a fura, és elvtelennek mutatkozó koalíció mennyire lesz működőképes, hanem az, hogy sok-sok év után sikerül-e Bibit a börtönkapun belülre tuszkolni az ellene hosszú ideje, búvópatakként folydogáló korrupciós eljárások kapcsán.

Nos, igazán kívánkozik ide néhány párhuzam Bibi magyar kollégájával, Orbánnal.

Mindketten kb. egytucat éve vannak kormányon, s mindkettejüknek ugyanaz a megátalkodott (időközben meghalt) amerikai Arthur Finkelstein a szellemi mentora, aki zsidóként és homoszexuálisként azzal házalt a nagyvilágban, hogy a zsidókat és a melegeket utálni kell. Mindketten híresek arról, hogy innen-onnan komoly ajándékokat fogadnak el kormányzati szívességek fejében, jóllehet Orbán még nincs perbe fogva, Bibi annál inkább. Ugyancsak mindketten sokat áldoznak a sajtófrontokon róluk szépen szóló hírek érdekében, e téren viszont Orbán van ‘előrébb’.

Az már csak lehetséges párhuzam, hogy Bibi ellenfelei a miniszterelnöki székben való ücsörgés rotációjának ötletével találtak egymásra, jóllehet az első Orbán-kormány bukásában is mintha lett volna egy hasonló, állítólagos megállapodásnak szerepe, ami végül tényként megvalósult a Medgyessy-Gyurcsány váltásban. Nem kizárható azonban, hogy negyedik Orbán-kormányt lapátra tenni kívánó, szintén centrista-szélsőjobbos magyar ellenzéki összefogadkozás ugyancsak a rotáció eszközéhez nyúl, így akármelyik mai jelölt is lenne az esetleges új miniszterelnök, vele együtt a többit is megkapnánk.

Szerdán lejárnak a határidők Izraelben, s kiderül, van-e Bibi? Petiminiszter alighanem azért helyettesíti most a főnökét, mert Orbánnal már többször megesett, hogy akit meglátogatott, az rögvest meg is bukott.

– bankski –

Fotó: Mohai Balázs / MTI)

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak