Mégsem lesz minimálbéremelés – a pénzügyminisztérium tervezett számain ez látszik

béremelés bruttó minimálbér munkaadók szocho
MTI/Czeglédi Zsolt

Még jövőre is 15 százalék lesz a szocho, pedig a legkisebb bérek 13,5 százalékos kulcsnál emelkednének még az idén. A munkáltatók bíznak az idei adómérséklésben – írja Népszava.

A legkisebb munkabérek ugyanis akkor emelkednének bruttó 169 ezer forintra, ha a szocho a jelenlegi 15,5 százalékról 13,5 százalékra csökkenne. Erről az év elején állapodtak meg a szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány. Miután azonban jövő júliusig csupán az adókulcs 0,5 százalékos visszavágására van javaslat – vagyis még akkor is több lesz, mint 13,5 százalék -, nagyon úgy tűnik, hogy további minimálbéremelésre az idén nem kerül sor.

Pedig a kormány konvergencia programjából akár a további idei minimálbéremelés is következhetett volna. Abban ugyanis az szerepel, hogy „a következő években várhatóan még két alkalommal kerülhet sor további adócsökkentésre.” Ebből az egyik lépés lehetett volna akár az idén is.

A munkáltatók viszont bíznak abban, hogy lesz még az idén szochocsökkentés. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint van ugyanis esély arra, hogy az idén megvalósul a 6 százalékos reálbérnövekedés.

A munkaadóknak egyébként már csak azért is jól jönne az idei 2 százalékpontos szochocsökkentés, mert annak egyik felét év elején már „megelőlegezték”. Eredetileg ugyanis csak 3 százalékkal akarták emelni a minimálbért, végül a belengetett adómérséklésért cserébe belementek a 4 százalékba.

Népszava

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Hazai

Tragédia a Tisza tavon

A tiszafüredi fizetős szabadstrandon keresik a tűzoltók és önkéntesek egy baráti társaság egyik tagját, aki eltűnt a tóban.

Olvasónktól úgy tudjuk, hogy egy huszonéves, nem tiszafüredi