1 százalékkal, akár 1100 forinttal is nőhet a havi nettó minimálbér júliusban

bér béremelés ISZOMM minimálbér
Bér Fotó MTI

A Pénzügyminisztérium szerint meglesz a feltétele az újabb 1 százalékos minimálbér-emelésnek. Jelenleg 167.000 forint a bruttó minimálbér. Az Európai Bizottsághoz nemrég benyújtott konvergenciaprogramban fedte fel lapjait a tárca – írja az mfor.hu.

Az év elején 4 százalékos minimálbér-emelésben (ami alapesetben 167 400 forintot jelent, a garantált bérminimum esetében pedig 219 ezer forintot) állapodtak meg a munkaadók és munkavállalók érdekképviseletei, de a tárgyalások elhúzódása miatt csak februárban kerülhetett sor a teljes munkaidőben adható legkisebb bér emelésére. Így a 4 százalék valójában csak 3,6 százalékot jelent, januárban ugyanis – megállapodás híján – még az előző évi minimálbérnek megfelelő összeget utalták a dolgozóknak – olvasható a portálon.

Azonban az év eleji megállapodás tartalmazott egy kitételt arra az esetre, ha a kormány újabb 2 százalékponttal csökkenti a szociális hozzájárulási adó (szochó) mértékét. A munkaadók ugyanis csak úgy mentek bele a további 1 százalékos emelésbe, ha a bérköltségeknél megkapják ezt a kompenzációt.

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom havi nettó 250.000 forintos minimálbér kivívását szolgáló aláírásgyűjtést kezdett hétvégén. A mai megélhetési költségek mellett a nettó 250 ezer forintos minimálbér az a szint, ami kell a megélhetéshez.

Mit ír a PM a konvergenciaprogramban?

„A költségvetési mozgástér figyelembe vételével 2016 és 2020 júliusa között összesen 11,5 százalékponttal mérséklődött a szociális hozzájárulási adó kulcsa. A 2020. júliusi csökkentéskor a versenyszféra reálbér növekedése ugyan nem érte el a megállapodásban foglalt szintet, azonban a koronavírus okozta válság hatásainak mérséklése érdekében a Kormány ettől eltekintve 2 százalékponttal tovább csökkentette a szociális hozzájárulási adó kulcsát a munkahelyek megóvása érdekében. A következő években várhatóan még két alkalommal kerülhet sor további adócsökkentésre.”

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak