Bankpánik elnapolva


Azok a magyar hírfogyasztók, akik csak a hazain élnek, azok a hétfő koradélelotti órákban az összes kormányzati és liberális portál újságíróitól megtudhatták, hogy a Credit Suisse nevű svájci óriásbank gyors kidőlése, valamint a még nagyobb, szintén svájci versenytársába történő hétvégi beolvadása felforgatta a nemzetközi pénzpiacokat, s annak ellenére dagad a pánik, hogy a svájci kormány eleve több, mint százmilliárd euróval igyekezett hűteni a kedélyeket. A pánikhíradósok persze gyorsan azt is hozzátették, hogy zuhan a forint.

A konkrét hétfői nap valóban úgy kezdődött, hogy a reggel nyitó tőzsdéken kibillentek a mutatók, majd a nap derekára megnyugodott minden, s még a forint is valamelyest erősödött. Ez a napi hullámzás nyilván semmit nem mond a távolabbi jövőt illetően, de az biztos, hogy a hazai beszámolók a reggeli vészjelzéseken túl egyszerűen ejtették a témát, és a tulajdonképpen pozitív napzárta már korrekciós híradás sem tudott lenni.

Így van ez sok mindennel. Hangerősítős, világvégét kiáltó bekiabálások, aztán ha a történet mégsem jön be, akkor ezerrel beindul a csendben maradás, úgy kormányzati, mint a liberális harsonáknál.

Alighanem ezért van az, hogy amiért inkább kéne sikoltozni, az már nem nagyon fér bele a napi híradásokba. Ilyen például a magyar reálbérek értékének a zuhanása, amely egy év alatt kemény tíz százalékos mértéket öltött. Eközben ezek a hivatásos propagandisták teljes lelki nyugalommal elsiklanak amellett, hogy a földrészünkön egyedülállóan magas magyar inflációnak például az az egyik domináns oka, hogy a MOL haszonkulcsa a térségünkben messze a legmagasabb, vagy akár amellett hogy egy-egy önkormányzat kéthavi családi pótléknyi összegre bünteti a területén netán szabálytalanul parkoló autótulajdonosokat.

Az is a tudatlanság homályába tolódik, hogy az európai akkumulátorgyárak a jövőben kötelesek lesznek a ciklusaik végét elérő termékeik visszavásárlására és ártalmatlanítására, jobb esetben visszaforgatására, bár ez inkább okoz pánikot az érintett cégeknél, mintsem a lakosságnál, tehát nem tud igazi hírré válni.

Mindazonáltal a magyar lakosság túlnyomó többségénél igen nehéz valódi bankpánikot kiváltani, ugyanis a hétköznapok embereinek alig van banki megtakarítása, ezzel szemben a rezsim lovagjai inkább rágnák a kefét, ha Svájc felől sötétebb fellegek gyülekeznének.

bankski –

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak