Huszti Andrea: az ISZOMM a szociális Európában hisz

Huszti Andrea
Huszti Andrea

Covid, energiaválság, háború, Fidesz, liberális ellenzék, náci ellenzék. De hol van itt a baloldal? Van-e lehetőség betölteni a politikai űrt, amit csak a vak nem lát a magyar politikai életben? Erről és még sok minden másról is beszélgetett Eszes Péter kollégánk Huszti Andreával az Igen Szolidaritás elnökével.

Eszes Péter: Működik még a párt?

Huszti Andrea: Miért ne működne?

E.P.: Nem sok életjelet adnak magukról.

H.A.: Egy nagyon megerőltető két éven vagyunk túl, de ha úgy vesszük akkor egy nagyon megerőltető 11 éven. Az egész szervezetünk hosszú évek óta megfeszítve dolgozik. Nem állami milliárdokból, hanem elhivatottságból. De ha úgy érzi, hogy nem vagyunk annyira a fősodorban, mint mondjuk az elmúlt 2-3 évben, azt jól érzi. Megvan az ok.

E.P.: A fáradtság?

H.A.: Jelenleg a háttérmunkát végezzük. A 2022-es választáson a kormány helyett a liberális ellenzék bukott meg, ez merőben új helyzetet jelent számunkra is. Tisztában vagyunk azzal, hogy ha most okosan, szakszerűen, taktikusan dolgozunk, megvethetjük az alapjait egy valóban baloldali ellenzéknek. Ez valódi kihívást jelenthet a jelenlegi jobboldali kormánynak és a liberális ellenzékének is. A napokban több kutatás jelent meg arról, hogy a magyar társadalom alapvetően baloldali beállítottságú, és hogy az összefogás bedőlésével van egy 20 százalékos aktív réteg, aki új politikára vár. Nekünk ambíciónk, hogy betöltsük ezt a teret. Jelenleg, ennek a politikai folyamatnak a tervezése zajlik. Ez nyilván nem olyan látványos, mint amit eddig megszokhattak tőlünk, de az előző aktív szakaszunknak is volt egy viszonylag hosszú 1-2 éves előkészítő szakasza.

E.P.: Ha jól értem folytatják. És mik a rövid és hosszú távú terveik? Indulnak az EP választáson? És az Önkormányzatin?

H.A.: Az önkormányzati választásokon valószínűleg a Székely Sándor vezette Magyar Szolidaritás Mozgalom fog indulni, Budapesten és vidéken is. Ez a szervezet nagyon közel áll hozzánk, pártunk egyik anya szervezete. Úgy látjuk, hogy az Önkormányzati választásokon sokkal könnyebb megjelenni egy civil szervezettel, mint egy párttal. Valójában a mozgalom lesz az, amelyik tömegbázist épít a szervezetünknek, hiszen a Szolidaritás jelenleg is aktívan benne van pár önkormányzatban, adott már budapesti polgármestert, illetve komoly karitatív tevékenységet is végez.

E.P: Oké, de mi lesz a EP -vel?

H.A.: Az egy nehezebb kérdés, de itt is szeretnénk megmérkőzni. Dr. Szanyi Tibor személyében van egy tapasztalt uniós politikusunk, akinek kiváló kapcsolatai vannak az uniós törvényhozásban is. Programunk pedig adott: mi hiszünk egy szociális Európában, ahol nem a cégek, vagy a gazdag nyugat-európai országok érdekeit nézik, hanem annak a 400 millió emberét, aki az Uniót a bolygó legerősebb gazdasági hatalmává tehetné, ha a politikusai nem lennének őrültek.

E.P: Nocsak? Maguk euroszkeptikusak?

H.A.: Mi baloldaliak vagyunk. Nem tűrjük a kizsákmányolást. És elegünk van abból is, hogy a liberális pártoktól, – akik simán megszavazták a Fidesz egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényét, és gyáván kihátráltak a meleg törvény szavazásáról (egyedül Székely Sándor, az ISZOMM képviselője szavazott nemmel. A szerk.) – már azért is Fideszes nácik vagyunk, ha rámutatunk arra, hogy az USA-nak nem érdeke egy erős Európai Unió. Már azért is liberális bulyng indul ellenünk, ha rámutatunk arra, amit egyébként a teljesen liberális Emanuel Macron is mond, hogy tudniillik Ukrajna kapcsán az USA-nak és az Oroszoknak kellene megállapodniuk, hiszen tulajdonképpen ők a hadviselő felek.

E.P.: És az ukránok?

H.A.: Természetesen ők is, és borzasztó, ami velük történik. Beszorultak két nagyhatalom közé. Ha idevesszük Kínát, akkor ráadásul három közé. Mi, magyarok is kerültünk már ilyen helyzetbe és sajnos ezekben a helyzetekben nincs sok jó döntés. A két nagyhatalom cinikusan kihasznál mindent és mindenkit stratégiai céljainak eléréséért. Nem számítanak az emberi érdekek, csak a pénz és a hatalom. Minden részvétünk az Ukrán embereké. Ezért is követelünk békét, most és feltételek nélkül! Azonnal véget kell venni ennek a gyalázatnak!

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak