Bíró Zoltán: Szolidaritásban állunk a természettel


Nemrég új elnökséget választott magának az Igen Szolidaritás, ami nemcsak új elnököt hozott dr. Szanyi Tibor személyében, de új elnökségi tagokat is. Eszes Péter kollégánk, most Bíró Zoltán alelnököt kérdezte, hogy mik a tervei a politikában.

Eszes Péter. Szervusz Zoltán, engedd meg, hogy gratuláljak az elnökségi pozíciódhoz! Volt ennek előzménye?

Bíró Zoltán: Köszönöm szépen! Nos, én már régóta figyelem a politikát. Jó pár évvel ezelőtt indultam is önkormányzati választáson az MSZP támogatásával, de a pártba sosem léptem be. És eddig egyetlen párthoz sem tartoztam, és nem is kívántam tartozni, azon egyszerű oknál fogva, hogy egyik párt sem kívánt változást hozni az emberek jóllétének előmozdításában. Az egyetlen szervezet Szanyi Kapitány Igen mozgalma volt. De tény, hogy ilyen komoly feladatot eddig nem vállaltam.

E. P.: Mert?

B.Z.: Összetett dolog ez. Először is, én egy elég nehéz élethelyzetből jövök. Egyáltalán nem egyértelmű, hogy politizálással is töltsem az időmet. Ráadásul az elmúlt 15 év politikának nevezett förmedvénye nem hogy kedvet csinált volna, de szinte még azt a kicsit is elvette, ami volt.

Sokáig a devizahitelesek nagyon nehéz kenyerét ettem, évekig nagyon – nagyon pengeélen táncolt a családom egzisztenciája. Szerencsére ez már megoldódott, így a munkám mellet most már tudok politizálni is.

E.P.: Értem. És mond csak Zoltán, Te milyen új színt hozol a pártba?

B.Z.: Csak remélni tudom, hogy a zöldet. Az ISZOMM nyilván marad egy baloldali párt, de én szeretném, ha egy picit többet foglalkoznánk a környezet tudatossággal.

E.P: Á, szóval te is olyan klíma-rettegő vagy?

B.Z.: Egyáltalán nem. Sőt, még úgynevezett környezetvédő sem. De azt hiszem, az egyértelmű, hogy amit ma a multinacionális cégek a kapitalizmust istenítve csinálnak a bolygónkkal, az vállalhatatlan. Én szeretném, ha a gyermekeim normális körülmények között tudnák felnevelni az unokáimat. Ezért szívesen politizálok, főleg itt, az Igen Szolidaritásban.

E.P.: Miért? Hívtak máshová is?

B.Z: Dehogy hívtak. Nem is mennék. Ez az első és egyben az utolsó párt is, amiben megfordulok.

Nagyon élvezem, hogy a párt totálisan szabad kezet ad nekem itt Üllőn, ahol élek, és nagy tapasztalásnak fogom fel, hogy egy picit bele tudok most nézni, miként működik az országos politika is.

E.P: Zárásként megkérdezem Tőled, hogy mi az, amivel elégedett lennél a jövő évi uniós és önkormányzati választásokkal kapcsolatban?

B.Z.: Nagyon örülnék, ha az ISZOMM és a Szolidaritás Mozgalom körül alakuló rendszerkritikus közeg, érdemi százalékokat kapna az EP-választásokon valamint nagyon fontos lenne, hogy Budapesten, Debrecenben és más településeken is pozíciókat szerezzünk, illetve tartsunk meg, hogy aztán ezekből építkezve vissza tudjunk térni a parlamentbe is!

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak