Egy reklámmentes Olimpa jó cél, Vitézy Dávid pedig jó megoldás lehet Budapest számára – Interjú Székely Sándorral

Magyar Szolidaritás Mozgalom Székely Sándor SZOLI24

Javában zajlik az önkormányzati előkampány. Úgy tűnik több fronton is totális a káosz, ember legyen aki átlátja a különböző politikai oldalak aktuális helyzetét.
Kollégánk Eszes Péter Székely Sándorral a Szolidaritás Mozgalom elnökével próbál rendet tenni a zűrzavarban. Interjú.

Eszes Péter: Maga lesz a Szolidaritás Mozgalom főpolgármester-jelöltje?

Székely Sándor: Azt majd a Szolidaritás Mozgalom eldönti. Tudja az van, hogy én kaptam egy feladatot a szervezetemtől amit el is vállaltam és immáron másfél éve ezzel foglalkozom. Az a munkám, hogy felkészítsem a szervezetünket a 2024-es önkormányzati választásokra Budapesten és vidéken is. Felhatalmazást kaptam, hogy szövetségeket kössek civil szervezetekkel valamint független politikusokkal a választáson való részvételre. Szigorúan program alapon. Nagyjából egy hónap múlva lesz egy közgyűlésünk, ott beszámolok az elvégzett munkáról. Elmondom, hogy milyen lehetőségek vannak a mozgalmunk előtt, és a tagság a maga bölcsességében dönteni fog az ügyekről. A polgármesterekről, a körzeti jelöltekről, a lista állításról meg a főpolgármester személyéről is.

E.P: Szóval Vitézy Dávid lesz az, hiszen jelezték, hogy el tudják képzelni, hogy támogatják.

Sz.S.: Majd a közgyűlés eldönti. De igen bár több alternatívánk is van jelöltnek, jómagam azt gondolom, hogy Vitézy úr az elmúlt évtizedekben bebizonyította, hogy kiváló szakember, nem fél a konfliktusoktól és hogy elképesztően elkötelezett Budapest iránt. Az elmúlt 34 év iszonyatos pusztítása után, amit politikusok követtek el Budeapest ellen, azt hiszem pontosan egy ilyen emberre van szüksége Budapestnek.

E.P.: Iszonyatos pusztítás? Azért ez egy kicsit túlzás, nem?

Sz.S.: Nézze. Harmincnégy év alatt egy teljes országot fel lehet húzni a sivatagban, láttunk erre nem egy példát az elmúlt száz évben. Ehhez képest Budapesten mi történt? Sikerült egy darab új hidat építeni valamint egy félig befejezett új metróvonalat, melynek a fele útvonalán alig járnak. Közben a városban egyre kevesebb a parkoló hely, ha meg van, az elképesztően drága.

Karácsony úr lezáratta a drága pénzen felújított Lánchidat a Budapesti autósok elől, meg nyáron a rakparot is. Miközben a biciklisávokkal szükíti a nagy sugárutak áteresztő képességét. Ez elképesztő frusztrációt szül gyalogosban, biciklisban, autósban egyaránt. A külvárosok és az agglomeráció családjai elképesztő nyomás alatt vannak, miközben pár ezer belvárosi és budai bringás vígan furikázik nyaranta a belvárosban. Ez így biztos nincs rendben.

E.P: Oké, de azért ez még nem a világ vége.

Sz. S.: Budapest harminc négy éve kétszintű önkormányzati rendszerben műkdöik, ami évi nagyjából tíz – tizenött milliárd forintos totálisan felesleges kiadást jelent. A pénz a teljesen feleseleges huszonhárom kerület politikai állásaira megy el. Most képzeljük el, hogy ezzel irdatlan mennyiségű pénzzel mit lehetett volna építeni a fővárosban. Arról már nem is beszélve, hogy ez a kétszintű önkormányzat gyakrolatilag megbénitja a főváros stratégiai müködését. Nem is beszélve a mindenkori kormány és a mindenkori ellenzék folyamatos ámokfutásáról.

Egy szó mint száz, ennek véget kell vetni. A pártokat ki kell tolni az önkormányzatból, át kell alakiítani politikai működést, szakembereket kell pozicióba tenni és el kell kezdnei végre a város infrasturktúrájának a fejlesztését. Százezer P+R parkoló, új hév és körvasúti fejlesztések, kettes és a négyes metró tovább építése, új körgyűrük valamint az agglomeráció modernizálása a fő irányvonaunk.

E.P: De hogy jön ehhez az Olimpia? Múlt héten azt írták a közleményükben, hogy támogatnának egy Olimpiát Budapesten.

Sz. S.: Két feltétellel. Egyrészt, hogy épüljenek meg az előbb vázolt beruházások. Ha ez megvan jöhet az Olimpia, de úgy, hogy visszatérünk az eredeti Olimpiák szelleméhez. Nem kellenek a gigacégek reklámjai. Nem kellenek az exkluzív események, a felesleges pompa, a kirakat építmények. Nem a milliárdosoknak akarunk rendezvényt tartani hanem a bolygó kilenc és fél milliárd polgárának. Hogy érezze mindenki, hogy az átlag emberek is számítank. Sőt igazándiból, csak ők számítanak. Egy ilyen Olimpiát tiszta szívünkből támogatnánk, mert azt gondoluk, hogy csak ilyet érdemes szervezni.

E. P.: Végül hadd kérdezzem meg, mi a helyzet a többi szervezettel? Hogyan állnak a pártok?

Sz. S.: Mi úgy látjuk, hogy óriási a káosz. Több kerületben nincsen érdemi polgármesterjelöltej vagy a Fidesznek, vagy az ellenzéknek. Aztán van ahol sokkal több van mint kellene. Mindenki bántja a vélt vagy valós ellenfeleit, de egyetlen sz sem hangzik el arról, hogy mit tettek vagy mit tennének a kerületükért vagy Budapestért a választások után.

Csak a Szolidaritás mozgalom illetve Vitézy Dávid lóg ki ebből a sorból, hiszen mi is és Dávid is folyamatosan érték és program alapú politzálást folytatunk. Erre lehet építeni hosszútávon is egy világvárost.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak