Dr. Szanyi Tibor: “minden európai polgár azonos feltételek mellett futhasson neki az életnek”


Több mint két éve alakult meg az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom. A pártot eddig annak kitalálója és névadója, Huszti Andrea vezette, most azonban a párt kongresszusa dr. Szanyi Tibort a párt és a baloldal talán utolsó fenegyerekét választotta meg elnökéül. Eszes Péter kollégánk, most az új elnököt kérdezi a tervekről.

Eszes Péter: Gratulálok a megválasztásához. Nagy belharc volt?

Szanyi Tibor: Köszönöm. Dehogy volt belharc! Mi egy nagyon egységes párt vagyunk. Természetesen vannak belső politikai beszélgetéseink, de hát azok természetesek egy pártban. Cserébe személyi kérdéseken még sohasem vesztünk össze, egy másodpercre sem.

Ráadásul a mi pártunk, ahogy a politikai közösségünk nagy része is, egy fillér állami támogatással sem rendelkezik, szóval itt a tisztségviselés nagyjából annyit jelent, hogy ingyen dolgozol a közösségért, ami amúgy elképesztően felemelő és inspiráló, de nyilván egy idő után akár sok is tud lenni olyanoknak, akik bérből és fizetésből élnek, és a mi pártunk bizony jórészt ilyen emberekből áll.

E.P.: Értem. Mik a tervei az új elnökségnek? Elindulnak az EP választásokon?

Sz. T.: A párt természetesen továbbra is azért a négy és fél millió munkavállalóért küzd, akik ezt az országot működtetik, továbbá az ő gyermekeik és az ő szüleik boldogulásáért. Ellenfelünk a kulturális és gazdasági értelemben is mindent felzabáló, mindent tönkretevő fogyasztói társadalom. Nagyon nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy mi az emberek jóllétéről beszéljünk és ne a vállalatok GDP-jéről. Élére kívánunk állni a nem-növekedés filozófiájából fakadó magyarországi mozgalmaknak. Reményt kell adni az embereknek, hogy vannak olyan politikusok, pártok – köztük az Igen Szolidaritás is – akik velük foglalkoznak, nem pedig a haszonnal.

E.P.: Oké, de indulnak az EP választásokon? És az önormányzatin?

Sz. T.: Naná, hogy indulunk az EP választásokon! Európa válságban van. A konzervatív és a liberális pártok totálisan leszerepeltek az elmúlt évtizedekben. Véget kell vetni annak, hogy

Európa csak egy másod – harmadrangú szereplő a nemzetközi politikai – gazdasági életben.

A nagyhatalmaknak, az USA-nak és Kinának tudomásul kell venniük, hogy Európa nem csak egy gazdaságilag jól prosperáló földdarab. Európa egy több mint 450 milliós gazdasági, kulturális és katonai nagyhatalom lehetne, ha az USA, Kína, Oroszország és a nagy cégek helyett az európai politikusok, pártok Európa és az európai unió polgárainak az érdekét néznénk.

E.P.: Mit kéne tenni Európának? Mi az ISZOMM javaslata?

Sz. T.: Elöszőr is a cégek Európája helyett, Szociális Európát kell építeni. Ez első fokon nem azt jelenti, hogy a hajléktalanoknak adjunk enni, hanem azt, hogy minden európai polgár azonos feltételek mellett futhasson neki az életnek. Szégyen, hogy a központi országok sokszor félgyarmatként tekintenek nemcsak Magyarországra, hanem a többi szegényebb tagországra. Ennek azonnal véget kell vetni! Népközösséget akarunk.

Szanyi Tibor ISZOMM

Aztán nincs mese, Európának saját, ütőképes, atomfegyverrel is rendelkező hadsereg kell. Egységes és értelmezhető külpolitika, amely mindig a békét és a biztonságot teszi az első helyre.

Rengeteg a tennivaló. Az ukrajnai háborúnak nem látszik a vége, ide például egy egységes európai béketerv kéne, valamint a hozzá köthető háttérmunka azonnali megkezdése. Szerbiában most kezd elszabadulni a pokol. A Közel-Kelet – mint mindig – forrong, és csak a jó ég tudja, mi lesz a Tajvan körül alakuló kínai-amerikai konfliktusból? Ideje, hogy Európa visszatérjen a politikába, mint kiegyensúlyozó erő. Talán a 24. órában vagyunk.

E.P: Ez egy elég erős programnak tűnik. Valami hasonlóval próbálkoznak az önkormányzati választásokon is?

Sz. T.: Az a döntés született még tavaly nyáron, hogy a pártunk nem indul az önkormányzati választásokon. Az egész országban a Székely Sándor vezette Magyar Szolidaritás Mozgalom egyesületet és az ő partereiket fogjuk támogatni. Szerintünk az önkormányzatiságból ki kell vonni a pártpolitikát, még pontosabban a pártlogikát, mert csak feleslegesen mérgezi az amúgy bonyolult és sok helyi ügyet kezelő, önkormányzati munkát. A Szolidaritás Mozgalom, csakúgy Székely elvtárs régi és tapasztalt résztvevője az önkormányzati küzdelmeknek, szóval mind Budapesten mind pedig vidéken komoly kampányra és várhatóan politikailag értékes pozíciókra számítunk eme szövetségesünk révén.

Eszes Péter

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Hazai

Újabb családot gázoltak el zebrán

Brutális videót tett közzé a Hajdú-Bihar vármegyei rendőrség egy balmazújvárosi balesetről. Egy édesanya gyerekülésben vitte át a gyermekét biciklivel, amikor elütötte őket egy figyelmetlen autós