Dorogi Gyula: A dél-pesti közlekedés össze fog omlani, ha Szigetszentmiklóson átadják az új logisztikai központot


Áll a bál – és a közlekedés – mondaná Dorogi Gyula, ha itt lenne mellettem miközben írom e sorokat – Szigetszentmiklóson. Budapest és azon belül Csepel közvetlen agglomerációjába számító, immár egyáltalán nem kicsi város (44 ezer lakosú, – a szerk) körül egyre durvább a helyzet.

A közlekedés halad az összeomlás felé, az új házakat nem lehet rákötni a csatornára, sok helyen nincsenek is utak vagy elképesztő állapotban vannak és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mekkora gondot okoz a szigetszentmiklósi „kékkötényes” őslakosok és az új bevándorlók közötti eltérő életmódbéli, gondolkodásbeli különbségek. Interjú Dorogi Gyulával, az Eredeti Ellenzéki Egyesület (EEE) polgármesterével, akit a helyi Bucka Szövetség és az országosan mozgó Magyar Szolidaritás Mozgalom is támogat.

Eszes Péter: Egy picit késett, ez a forgalom miatt volt vagy maga is ápolja a budapestiek és Pest környékiek lazaságát.

Dorogi Gyula: Ne vicceljen velem kérem! Másfél órája úton vagyok és ki tudja, hogy mennyi idő míg visszajutok a lakóhelyemre! Pedig itt találkozunk Pesterzsébeten, Szigetszentmiklós határától 12 kilométerre.

E.P.: Mindig ennyi, vagy csak rosszul jött ki a lépés?

D.GY.: Ez most még egy egész jó menet volt. Van amikor két órába is beletelik, hogy bejussunk a városba. Egészen döbbenetes.

E.P.: Nem semmi. És miért van ez? És valóban épül még egy Tesco logisztikai központ is?

D.GY.: Hogy miért alakult így az egy összetett kérdés. Szigetszentmiklós és még sok más település, a Csepel-szigeten található. Itt van Budapest 21. kerülete is, amit szintén Csepelnek hívnak. Csepel agglomerációja, Halásztelek, Ráckeve, Szigetszentmiklós, Taksony és még sok kisebb – nagyobb település, Csepel kerületen keresztül tudjuk megközelíteni a fővárost. Igen ám, csakhogy a kerületnek is csak két ponton van bejárata Budapestre. A Gubacsi hídnál, illetve a Soroksári úti hídnál, ahová most az Atlétikai stadion is épült. Namost. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 250 – 300 ezer embernek két igencsak szűk ki – be járata van Budapestre. Ráadásul ezek a forgalmi utak meg vannak terhelve egész Dél-Pest (Pesterzsébet, Soroksár, Lőrinc és Kispest egy része, – a szerk), valamint az ő agglomerációjuk forgalmával. El lehet ezt képzelni, hogy van itt reggel, délben és természetesen este is.

E.P.: Nem hangzik jól. És mi helyzet Tesco új logisztikai központjával?

D.GY.: Gőzerővel építik.

Ha kész lesz, napi 2000 teherautó fog rászabadulni erre a már amúgy is túlzsúfolt forgalmi helyzetre úgy, hogy semmiféle út bővítési projektről nem tudunk. Ergó, ha elindul a működés, aznap egész Dél-Budapest meg fog állni.

E.P.: Érdekes meglátás. Mit gondol, a Szigetszentmiklósi polgármester és környezete tisztában van a helyzettel? Egyáltalán, ők hogyan látják a helyzetet?

D.Gy.: Ők azt mondják, hogy feleslegesen aggódunk, nem lesz itt semmi probléma. Jegyzem meg: igazuk van. A probléma nem lesz, hanem van! És nem csak a forgalom a problémás. Szigetszentmiklóson szégyenszemre sok helyen újra szippantós kocsi jár, mert az új beruházások miatt nem lehet az új építésű házakat bekötni a csatornára. Kész őrület! Ha jön az eső a város egyes részei konkrétan víz alá kerülnek. Miközben lassan egy megyeszékhelynyi ember lakik Miklóson, kezdünk visszacsúszni a második világháború előtti állapotokba.

E.P.: Nem hangzik jól. Terveznek tenni valamit a helyi civilek? Vannak javaslataik a helyzet megoldására?

D.Gy.: Igen. Úgy tűnik, nem hagy nekünk más megoldást a helyi és az országos hatalom. Kicsit nehéz összeegyeztetni a régen itt lakók és az újonnan beköltözöttek érdekeit, gondolatait, de gőzerővel dolgozunk azon, hogy még bőven az önkormányzati választások előtt kinyilvánítsuk, hogy ebből a vezetésből már nagyon elegünk van, valamint szeretnénk ha az érintett önkormányzatok a fővárossal és 21. kerület vezetésével egyetemben leülnének és átbeszélnénk a lehetséges megoldásokat, mert ez így nem állapot.

Azt értjük, hogy a belvárosi emberek nem akarnak megfulladni a benzingőztől, de mi is emberi lények vagyunk és nekünk is jár a normális, nyugodt lakókörnyezet!

Eszes Péter

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Hazai

47 ezren várnak műtétre Magyarországon

Pálosi Mihály, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főosztályvezetője a Magyar Kórházszövetség konferenciáján elmondta, hogy jelenleg 47 ezer beteg vár műtéti beavatkozásra Magyarországon – írja az