Szanyi Tibor nincs többé egyedül!

Krausz Tamás Schiffer András Szanyi Tibor

Horn Gyula mondta egy választási nagygyűlésen dr. Szanyi Tibornak, hogy „Egyedül vagyunk”.  Ezt arra értette, hogy az MSZP-nek nincsenek politikai partnerei, de a mondás összekötődött a baloldal utolsó Kapitányával, aki miután kilépett az MSZP-ből, Huszti Andreával, Kalmár Szilárddal és még sok más ősbalos figurával megalapították az Igen Szolidaritást.

A párt érdemi értelmiségi holdudvar nélkül vágott bele a politizálásba, és sokáig úgy tünt, hogy ez így is marad. Úgy tűnt, hogy a Kapitány és a társai tényleg kénytelenek egyedül hajózni a magyar belpolitika sok zátonnyal, örvénnyel és kalózokkal renelkező viharos tengerén. De az elmúlt időszak azt mutatja, hogy valami változóban van. Úgy tűnik, hogy az Igen Szolidaritás, népszerű nevén az ISZOMM, kezd kijönni a karanténból.

De mi történt? Először Schiffer András nyilatkozta azt, az egyik legnagyobb hirportáljában, hogy ha az Iszomm-nak sikerül listát állítania ő bizony rájuk fog szavazni, mert az ISZOMM az, aki ha nem is fedi le mindenben a volt LMP-s elnök és frakció vezető álláspontját egyértelműen ez az, ami baloldali szemszögből vállalható.

Már ez is óriási dolog egy olyan párttól, ami alapvetően kocsmákban és lakásokban szerveződik, állami támogatás híján, kizárólag a tagság lelkesedéséből tartja fenn magát.

De aztán jött egy újabb fordulat is. Történt ugyanis, hogy Szanyi közös műsorban szerepelt a baloldal egyik utolsó nagy teoretikusával, a történész Krausz Tamással, valamint a már előbb említett Sciffer Andrással.

Már a kép maga, hogy ez a három ember együtt elmélkedik sokat mondó, de a műsorban elhangzó mondatok egyértelműsitík, hogy Krausz és Schiffer a parlamenten kívüli politikia ellenzék két meghatározó alakja valójában Szanyi felé fordult, hogy szavaikat a politikai szintéren képviselni tudja.

A műsorban szó kerül a háborúkról, a gigacégekről, antifasizmusról, Európai Unióról, baloldaliságról. Nagy erénye beszélgetésnek, hogy nem a jelenlegi minniszterelnök szidalmazásáról szól, hanem a problémákról és azok megoldásáról.

Úgy tűnik tehát, hogy ha keservesen is, ha média és pénz nélkül is, de a parlamenten kívül formálódik egy politikai közösség, ami hosszú távon akár a magyar belpolitika alakítójává is válhat.

 

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak