Székely Sándor: ”A kapitalizmus a probléma, a szocializmus a megoldás”

Székely Sándor

Azért váltottunk rendszert – állítólag – mert borzasztóan el volt nyomva a magyar társadalom, nem volt sajtószabadság, nem volt utazási szabadság, valamint nem voltak emberi jogok, ja igen, és a Gorenje hűtők is nagyon hiányoztak a magyar háztartásokból.

Aztán jött a rendszerváltozás, ami leginkább abból ált, hogy Magyarország körül megszűnt a Varsói Szerződés, majd összeomlott a Szovjetunió. Magyarországon olyanok kerültek hatalomra, akiknek fogalmuk sem volt róla, hogy mit kéne csinálni. El is adták az ország iparát, kilóra. Szétverték a világ egyik legerősebb mezőgazdaságát (igen, a magyart), beengedték a multikat, a reklámokat, a konzumidiotizmust. Lett másfél millió munkanélkülink, és ezt szabadon meg is írhatta a sajtó. Csődeljárást még így sem kellett kérnünk, mint más országoknak, mert még ennek ellenére is tudtuk fizetni a hiteleinket.

Aztán jött a Bokros-csomag. Ott is tönkrement pár százezer ember.

A kétezres évek elején elkezdődött a deviza hitelezés, ami millióknak keseríti meg az életét a mai napig, és sok-sok ezer honfitársunk öngyilkosságának az okozója.

Aztán jött a 2006-2007-es pénzügyi vállság, amely szintén megviselte a magyar lakosságot, hiszen összeért a devizahitelezés ügyével.

Ezek után jött a Covid és az azt övező pánik, ami szintén elképesztő társadalmi és gazdasági problémákat okozott.

És most már itt van a háború is, amiről nem lehet tudni, hogy hová fog kifutni, és hogy mi az értelme (azon kívűl, hogy pár kövér ember eldöntse, hogy melyiküké lesz az olaj, pénz, hatalom), de azt már látjuk, hogy a pénzünk kezd semmit sem érni a boltokban.

Ez az elmúlt harminc év mérlege. Totális létbizonytalanság, konzumidiotizmus, kiszolgáltatottság a multiknak, bankoknak, a globális folyamatoknak, amelyeket nem az emberek közös akarata irányít, hanem a pénz.

Közben akkurátusan tesszük tönkre a bolygónkat, zsigereljük ki magunkat, másokat, csak hogy meglegyen az új teló, az új kocsi, márkás cipő. Közösségeinket szétverjük, mert minden nap ezerszer meghallgatjuk, hogy csak TE vagy a fontos. Más nem. Meg, hogy a pillanat számit.

Fogyassz, fogyassz, fogyassz!

Ez a kapitalizmus.

Ebből azonnal ki kell szállni! Magyarországnak mindenképpen. Ha normális életet akarunk magunknak, akkor a szocializmusra kell tennünk.

Újra kell gondolunk az egész életünket!

Szövetkezetek kellenek, új életszemlélet, visszafogott fogyasztás, a hazai termékek előnyben részesítése. Nem a multiknak kell százmilliárdokat fizetni, hogy idejöjjenek, hanem a magyar cégeknek, hogy megerősödjenek. A bankok vagy visszafogják magukat, vagy takarodjanak innen. Nem a magyar népet kell adóztatni, hanem a vállalkozásokat! A reklámokat mindenképpen korlátozni kell! Valódi szakszervezetet kell felépíteni, a mostaniak helyett! Új, az emberek érdekeit védő munkatörvénykönyv kell! Meg kell védenünk az ingyenes egészségügyet, és garantálni kell az ingyenes és jó minőségű oktatást mindnekinek!

Létbiztonságot kell teremteni Magyarországon! Az elmúlt haminckét évben egyik válságból a másikba evickéltünk. Jelenleg egy háborús övezet szélén vagyunk. Nincs hadseregünk, egy gyenge Európai Unió tagja vagyunk, ami vergődik az USA és az oroszok között.

A kapitalizmus csak a gazdagoknak nyújt pénzt és biztonságot.

A szocializmus mindenkinek. Tessék választani!

Székely Sándor
Az ISZOMM párigazgatója, a Szolidaritás elnöke

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Vélemény

Semlegesség 

Egy ország ún. semlegessége általában úgy kezdődik, hogy alkotmánya kinyilvánítja, miszerint senkivel nem kíván hadakozni, illetve mások katonai konfliktusaiba sem avatkozik bele sem közvetlenül, sem

Vélemény

Quo vadis, NATO?

Immár csak napok kérdése, hogy a korábban semlegesnek elkönyvelt Finnország és Svédország benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO tagországaihoz. Hogy egyszerre, vagy külön-külön, az most kevésbé