Visszafogják termelésüket a hazai autógyárak

autógyár autógyártás gazdaság összeszerelő

Az autógyártók idén 210 milliárd dollárnyi bevételtől eshetnek el az ellátási lánc zavarai miatt, ami közel kétszerese az év eleji előrejelzésnek – közölte csütörtökön az Alixpartners tanácsadó cég. A félvezetőhiány csak egy része a problémának: a magas árak és az olyan nyersanyagok, mint az acél és a műanyag gyanta szűkös kínálata felhajtja a költségeket, és az autógyártókat a termelés visszafogására kényszeríti – írja a Városi Kurír.

Az új előrejelzés szerint az autógyártók 2021-ben 7,7 millió járművet nem tudtak legyártani a nehézségek miatt. Az Alixpartners, mely az autógyártóknak ad tanácsot ellátási láncok kialakításával kapcsolatban májusban azt jósolta, hogy az autógyártók 110 milliárd dollár bevételtől esnek el, és 3,9 millió járművel maradnak el az idei évre tervezett gyártástól.

Magyarország szempontjából azért kedvezőtlen a hír, mert több nagy autógyártó (Audi, Mercedes, Suzuki és Opel) van jelen az országban, továbbá számos autóipari beszállító (például Bosch és Continental) is termel. A cégek közül többnek le kellett állítania üzemeit a chiphiány miatt.

Az autógyárak átlagosan a magyar export 25 százalékát adják, de voltak olyan kivételes évek, amikor ez a szektor adta a magyar GDP-növekmény 40-50 százalékát, igaz, máskor az ágazat még vissza is fogta a növekedést. Mindez nagyban függ attól, hogy a cégeknél milyen beruházások történnek, adott évben mit gyártanak, mekkora a termelés hozzáadott értéke.

Városi Kurír

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak