Orbánék alatt 11 százalékról 37,8 százalékra nőtt a nyugdíjas relatív szegénység

juttatások KSH nyugdíj szegénység

Nem törődik a legalacsonyabb nyugdíjak felzárkóztatásával a kormány 2010 óta – írja a népszava.hu

Juttatások, például a nyugdíjprémium, rezsiutalvány vagy a 13. havi nyugdíj, segítheti a nehezen élő időseket, ám ezek mértéke rendkívül csekély, és hatásukat tovább rontja a kiszámíthatatlanság.

Még a KSH sem rejtette véka alá, hogy a nyugdíjasok egyre szegényebbek. És a 13. havi nyugdíjjal is van egy kis gond. Nem is olyan kicsi. A házastárs elvesztése, az alacsony nyugdíjak korrekciójának hiánya, és a kizárólag az általános inflációt kompenzáló emelés elsősorban e tényezők felelnek a nyugdíjasok folyamatos elszegényedéséért.

Hegyesiné Orsós Éva a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatsorát kommentálta a Népszavának, miszerint: 10 év alatt 11 százalékról 37,8 százalékra nőtt az úgynevezett relatív szegénységi rés a 65 évnél idősebbek körében, a nőknél pedig még rosszabb az arány.

A mintegy 2,2 millió nyugdíjas közül 1,2 millió 150 ezer forintnál kevesebből kénytelen kijönni havonta (csaknem harmaduk járandósága a 100 ezer forintot sem éri el). A nyugdíjakat kiegészítő pluszok (lásd: az egyben kifizetett inflációkövető nyugdíj­emelés, a nyugdíjprémium, a 13. havi nyugdíj esedékes része) ugyan egy-egy hónapban némileg enyhítik a helyzetet, de a kevés pénzből élő idősek életminősége ezektől érdemben nem változik.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak