Még nagyobb áremelésre figyelmeztetnek a termelők

alapanyag árak élelmiszer emelkedés munkaerő

Gyakorlatilag minden élelmiszerágazati költségtényező, így az alapanyag, az energia, az üzemanyag és munkaerő ára is jelentősen emelkedett az elmúlt egy évben, így több területen jelentős áremelés lenne indokolt – írja a Portfolio.

Nagy kérdés az, hogy ebből mennyit tudnak a termelők és feldolgozók érvényesíteni az ártárgyalások során, és mennyit hajlandóak és képesek még megfizetni a vásárlók. Az elmúlt hónapokban bedurvuló infláció egyik kiemelt hajtóereje lehet az élelmiszerárak további növekedése, amelynek ellensúlyozására már  építőipari mintára  a takarmány kiviteli korlátozása is felmerült.

A gabona ára minden évben hagyományosan az aratás idején a legalacsonyabb, most azonban nyár közepén is olyan magas árszinteket mutat a piac, amelyről a termelők néhány éve még csak álmodozni mertek. sütőipari célokra alkalmas malmi búza ára egy éve még 48.000-52.000 forint volt tonnánként, most ez az árszint 58.000-65.000 forint körül alakul. Ez azért sem vetít előre sok jót a sütőiparnak és a fogyasztóknak, mert hagyományosan aratás idején a legolcsóbb a gabona, várhatóan az árak a megszokott dinamikának megfelelően  szeptembertől, majd pedig januártól még tovább emelkednek.Az alapanyagok közül mindazok a termékek, amelyeket a piacról euróban lehet beszerezni, így a vaj, a margarin, a kakaó nagyon komolyan megdrágultak a gyenge forint miatt – ezek közül a sütőiparban széles körben használt vaj ára már euróban kifejezve is jelentősen nőtt az elmúlt években.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak