Ma lenne 89 éves Horn Gyula

baloldal emlékezés Horn Gyula ISZOMM megemlékezés tisztelet

Minden vérbeli csúcspolitikushoz hasonlóan az ő életútja is roppant szövevényes, ám egy valamit soha nem vitatott el tőle senki, éspedig az ízig-vérig baloldaliságot.

Barátok, vetélytársak, ellenfelek egyaránt tisztelték, s a legtöbben az emlékét is tisztelik. Ahogy a görög mondás diktálja: halottról jól, vagy sehogy (sem kell szólni)!

Nos, Horn Gyula korszakot meghatározó politikus volt. A világ jelentősen átalakult az ő lépéseinek következtében, ami akkor is tény, ha akár az ő, akár mások cselekedetei az éppen vágyotthoz képest esetleg másfelé sodorták az eseményeket.

Pártom, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) egyebek közt azért alakult, hogy áthidaljuk azt a szakadékot, ami az aktív Horn Gyula távozásával nyílt és tágult. A modern baloldaliság pislákoló lángját kezdtük el táplálni azzal, hogy politikai mondandónk középpontjába azt állítottuk, ami Horn Gyula gondolkodását meghatározta: a mindennapok emberét. Sőt, még inkább a dolgozó magyar embereket, a jelen idejű aktívakon túl ideértve mindenkit, akik a jövőben a munkájukból akarnak élni, avagy nyugdíjasként már a munkájuk gyümölcsére támaszkodnak.

Büszkék vagyunk arra, hogy pártunk alapítói között tudhatunk sokakat, akik a Horn-i útmutatások révén váltak baloldali politikusokká. Közülük egy, Szanyi Tibor sajátos hitelességet is hozott sorainkba, hiszen Horn Gyula neki adta örökbe az “Egyedül vagyunk, Tibor!” szállóigét, ami arra utal, hogy a baloldal nem köthet szövetséget sem a kapitalizmussal, sem pedig annak szélsőséges szolgáival, az álruhás vagy meztelen nácikkal.

Ha van túlvilág, és ott majd bármelyikünk is találkozik Horn Gyulával, meg fogjuk beszélni vele, vajon helyes-e az a döntésünk, hogy önállóan, tehát a napraforgókkal és a nácikkal való bárminő barátkozást kerülve küzdünk céljainkért. Reálisan azonban jövőre jön el egy olyan pillanat, amikor gyakorlati visszaigazolásunk is lesz. Addig is bár egyedül, de kitartóan képviseljük a munkásemberek elemi igényét, ami a tisztességes és jó létben (‘jóllétben’) testesül meg, s amit mi szocializmusnak nevezünk.

Székely Sándor, független országgyűlési képviselő, az ISZOMM alapítója, pártigazgatója

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak