Utolsó helyre került az Unióban a nevetséges minimálbérünk

adó áfakulcs euro minimálbér v4

Csökkent az euróban számolt minimálbér, az utolsó helyre került Magyarország a V4-ek között – írja a napi.hu.

Az euróban kifejezett minimálbér értékében az utolsó helyre csúszott Magyarország a visegrádi országok között, az átlagbér pedig stagnál a privát szektorban, derül ki a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat legfrissebb adóbrosúrájából, amely 21 ország aktuális adózási információiról nyújt körképet.

A forgalmi adók mértékében az elmúlt évben nem történt változás, a normál áfakulcs átlaga 21%, Magyarországon hatályban lévő 27% áfakulcs továbbra is különösen magasnak számít.

H. Nagy Dániel, a Mazars adóigazgatója úgy látja, hogy ami a Covid-járvány gazdasági hatásait illeti, úgy tűnik, a kormány elsősorban nem az adórendszeren keresztül kívánta erőteljesen támogatni a gazdaságot. Az érdemi adókönnyítések ugyanis csak meghatározott szektorokban voltak elérhetőek.

A brosúrából kiderül, hogy 2021-ben tovább csökkentek a jövedelmek, valamint a foglalkoztatást terhelő adók és járulékok, mértékük azonban hangsúlyos különbségeket mutat.

Az Igen Szolidaritás szerint 250 ezer forintos nettó minimálbérnek alapnak kellene lenni Magyarországon, amiért május elseje óta gyűjtik az aláírásokat.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak