A globális minimumadó elintézné a multik hazai adóparadicsomát

adóparadicsom BBC minimumadó multi Szijjártó Péter világgazdaság
Mercedes

A világgazdaságot megváltoztató megállapodás körvonalazódik a G7 pénzügyminisztereinek találkozóján Londonban Olaf Scholz német pénzügyminiszter szerint – írja a BBC.

A terv szerint globális minimumadót vetnének ki a multikra: a német miniszter szerint 15 százalékos társasági adó mellett az érintett országoknak esélyük lenne a járvány alatt felgyűlt adósságaik visszafizetésére is, és kiemelte, bízik benne, hogy erről már kétnapos találkozó végén konkrét megállapodás születik.

Szijjártó Péter külügyminiszter már korábban bejelentette, Magyarország nem fogadja el a globális minimumadót, hiszen a magyar kormány épp az alacsony adókkal csábítja ide a multikat, és tette az országot adóparadicsommá, ahol a munkaadók kevesebbet adóznak, mint a munkavállalók.

A mostani állás szerint a 15 százalék kiindulás, és arra is van esély, hogy a megállapodás végül “minimum 15 százalékot” fog tartalmazni.

Az ötlet támogatói szerint ezzel kényszerítenék rá a multinacionális cégeket, hogy mindenhol fizessenek adót a termékeik után, ne csak ott, ahol a központjuk be van jegyezve.

HVG Foto: Mercedes

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak