Az egyetemek magánalapítványokba szervezése rövid távon is a totális kudarc algoritmusára épült

egyetem felsőoktatás finanszírozás magánalapítvány

Baloldali szemszögből nézve a közoktatás olyan állami feladat, amelyet nem lehet ‘gebinbe’ kiszervezni, azaz külső szereplőkre, úgymint egyházakra, alapítványokra és egyéb magánvállalkozásokra bízni. Utóbbiak azonban hasznos közreműködők lehetnek kiegészítő jelleggel, feltéve hogy a saját forrásaik terhére nyújtanak bizonyos szolgáltatásokat.

A felsőoktatás kicsit más tészta, t.i. az olyasmi mint a profi sport, vagyis üzlet. A szociális államtól azonban elvárható, hogy biztosítsa legalább az első diploma ingyenes megszerezhetőségét, éspedig magas színvonalon. Ezt döntően kétféle módon lehet megtenni, azaz vagy kiváló állami egyetemek működtetésével, vagy szinte korlátlan ösztöndíjlehetősének biztosításával (továbbá ezek kombinációival).

A magyar kormány egy harmadik utat kreál. Az egyetemeket sorra kilöki az állami fennhatóság alól, magánalapítványokba szervezi, s adókedvezményekkel ösztönzi a vállalatokat, hogy a felsőoktatásba öljenek hatalmas pénzeket.

Kétségtelen, a magánalapítványok által működtetett egyetemek hatalmas vagyont kaptak, azonban nem kisebb kockázatokat is a nyakukba sóztak. Élő példa, hogy a Corvinus egyetem mögött álló alapítvány megkapta ugyan az állam által eddig birtokolt MOL-részvénycsomagot, csak hát volt olyan eset is, amikor a MOL igazgatósága úgy döntött, hogy egy darabig nem fizet osztalékot, és coki! A mostani kormánydöntés, azaz a 300 %-os adóalap-kedvezmény pont az ilyen éhkoppokat igyekszik áthidalni.

A játék lényege, hogy egy gazdasági társaság az adóalapját az egyetemi alapítványokba utat összeg háromszorosáig csökkentheti, akár egészen nullára szorítva az államnak fizetendő adót. Úgy is mondhatni, hogy amennyiben egy cég befizet egy adott összeget az egyetemek javára, úgy az állam az e nélkül várható adóbevétel háromszorosáról mond el.

Az ilyen égbekiáltóan kétségbeesett ajánlatok akkor keletkeznek, ha valamelyik kiépített rendszer összeomlása közvetlenül fenyegető veszély. Esetünkben a látlelet így hangzik: az egyetemek magánalapítványokba szervezése rövid távon is a totális kudarc algoritmusára épült, s a kormány immár az ‘országomat egy lóért’ ritmusra váltott.

– Bankski –

Fotó:

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak