Erdélyben majdnem kétszer annyi a minimálnyugdij, mint itthon – tovább segítik a leginkább rászorulókat

Erdély nyugdij Románia szociális helyzet szociális segély

Havi 180 lejes élelmiszerjegyet biztosítanak elektronikus formában az alacsony jövedelmű, 75 évnél idősebbek és a hajléktalanok számára Romániában – írja a Székelyhon.

Az előírások szerint a havi 180 lej értékű támogatást azok a 75 évnél idősebb személyek kaphatják meg, akiknek jövedelme nem haladja meg a szociális nyugdíj minimális értékét, azaz a havi 704 lejt, (52 ezer forint).

A kártyán szereplő összeg csak meleg ételre költhető egyes éttermekben vagy kifőzdékben, készpénzt viszont nem lehet kivenni róla. A mozgáskorlátozott személyek esetében a helyi hatóságoknak kell gondoskodniuk a meleg étel kiszállításáról. A jogosultak listáját a helyi hatóságok állították össze, és rendszeresen frissítik azt.

Székelyföldön is számos nehéz helyzetben élő személynek jelent segítséget a támogatás, Csíkszeredán, a hargitai megyeszékhelyen jelenleg összesen 101 személy, 83 alacsony jövedelmű idős és 18 hajléktalan részesül a 180 lejes élelmiszerjegyekben, ám a jogosultak száma ennél jóval magasabb lenne, de sokan nem tartottak rá igényt.

Azok számára viszont, akik éltek a lehetőséggel, nagy segítséget jelent a meleg étel, amelyhez sokan házhoz szállítással jutnak hozzá, mások a vendéglőkben fogyasztják el. Ahol senki sem utasította el Az önkormányzatok adatai szerint a többi nagyobb székelyföldi városban is sokan részesülnek a támogatásban.

Székelyudvarhelyen kezdetben 100 kártyát osztottak szét, Gyergyószentmiklóson 60 személy jogosult az élelmiszerjegyekre, a többségük 75 év feletti, alacsony jövedelmű nyugdíjas. Marosvásárhelyen a rendelkezésre álló legfrissebb, februári adatok szerint összesen 464-en voltak jogosultak erre a támogatásra, azaz 319 alacsony jövedelmű idős és 145 hajléktalan személy.

Székelyhon

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Külföld Vélemény

Atomküszöb

Jelen sorok íróján kívül meglehetősen sok elemző felvetette már, hogy amennyiben az oroszok át tudják törni az ukrán védelmet, akkor a Nyugat szárazföldi erőkkel is