Magyar György az előválasztás kötelező frakció-megjelöléséról: “van aki szerint ez nem más, mint a ‘hatpárt’ nem egyszerűen a jelenben, de a jövőre nézve is kirekesztő szándékú kísérlete”

előválasztás Magyar György

Magyar György, az előválasztás egyik motorja határozottan foglalt állást az ATV-ben a választási felkészülésben résztvevő pártok tevékenységét illetően. Mint ismert, előválasztást szeretne hat párt és civilek segítségével, de több fontos részletben nem tudnak megegyezni, többek között az internetes szavazásban. Az elmúlt héten az MSZP és Jobbik is azt mondta, hogy nem fognak mindenhol elindulni, sőt a Jobbik vezetője szerint ahol nincs esélyük, ott nem indulnak, ami alapjában rengetheti meg az előválasztást, mint intézményt.

Magyar Györgyöt kérdeztük.

SZÓCIKK: Ráfogható-e pusztán a vírushelyzetre, hogy még mindig nem ismert az előválasztás pontos menetrendje?

Magyar György: Szerintem nem. Bár azt tény, hogy a vírushelyzet lassítja a folyamatokat, de a vonatkozó tárgyalások nem, vagy legalábbis döntően nem igényelnek például személyes érintkezést, vagy bármit, aminek akadályát képezheti egy járványhelyzet. Nyilvánvalóan rengeteg kérdés van az asztalon, amelyekben még nem sikerült megállapodni, ennek a jeleit külsősként is látjuk: ilyen például a vita az online részvétel lehetőségéről. Úgy látom lépésről-lépésre haladnak előre.

SZÓCIKK: Úgy tűnik, mintha az ellenzék ezen része minden héten bedobna valamit a témában, de mégsem látszódik a megegyezés lehetősége.

Magyar György: Nehéz helyzetben vannak az ellenzéki politikus szereplők, hiszen egyszerre kell egy olyan lebonyolítás-struktúrát kilobbizniuk, ami a saját partikuláris érdekeiknek, valamint a közös ellenzéki érdekeknek is megfelel – miközben “tartják a lelket” az ellenzéki szimpatizánsokban.

SZÓCIKK: Mi az önök pontos szerepe az előválasztásban?

Magyar György: Erre a kérdésre nagyon nehéz röviden válaszolni, vagy úgy, hogy abból ne lehessen egyfajta fölényeskedést kiolvasni, de próbáljuk meg: röviden, mi képviseljük azokat a “szolgáltatókat”, akik nélkül az ellenzéki pártok az előválasztást nem tudják lebonyolítani. Minden olyan, mozgósításra és politikai aktivitás, részvétel növelésére alkalmas eszköz, szereplő és szervezet a mi kötelékünkben van (Pl: az aHang, a Számoljunk Együtt mozgalom, a Nyomtass Te is mozgalom, a Tabumentes mozgalom, a Civilek a Demokráciáért, az ELEGY , Főnix mozgalom stb.), akik segíteni szeretnék, hogy az ellenzéki pártok ezzel a politikai újítással a mindannyiunk javát szolgáló eredményt tudják elérni.

Látszólag sok ugyan a különbség, nem csak az ellenzéki pártok között, hanem a mi sorainkban is, de vitathatatlan, hogy a kormányváltás célja közös.

SZÓCIKK: A hatok létrehoztak egy ún. Országos Előválasztási Bizottságot. Mi ennek a viszonya az ön által irányított Civil Választási Bizottsághoz?

Magyar György: Mi úgy gondoljuk, abban az irányban érdemes gondolkodni, hogy ennek a testületnek a működésében kapjon szerepet a CVB, a részletek még előttünk vannak, megkereséseiket már megkaptuk az egyeztetések folyamatban vannak.

SZÓCIKK: Lehet-e előválasztásról beszélni a továbbiakban, ha már két párt is bejelentette, hogy nem fognak mindenhol részt venni?

Magyar György: Lehet és kell. Ez az ő döntésük, és egyben politikai kockázatvállalásuk is. Amúgy több más párt és jelölőszervezet is gondolkodik ebben, a “hatpárt” magatartását többen is egyfajta „kirekesztésként” élik meg, ami összességében nem egy jó irányú folyamat, de érdemben befolyásolni nem tudjuk, nem is feltétlenül akarjuk, mert az kimozdítana minket a vállalt pártatlan független, semleges szerepünkből. A jelöltek és jelölőszervezetek véglegesítése a CVB tevékenységén kívül eső kérdés.

Mi szakmai alapon segítjük az előválasztást, mert ezt a politikai innovációt nem szabad lejáratni.

SZÓCIKK: Különösen furcsa, hogy a civileket és a hatpárton kívüli pártok indulóit arra köteleznék, hogy válasszanak a hat frakció közül, ha nyernek. Ez azt is jelentheti, hogy mondjuk kettő vagy három MSZP-s fog indulni az előválasztáson, akár civilként?

Magyar György: Ez a mi szervezetünk több tagja szerint is egy igen aggályos megoldás, van aki szerint nem más, mint a “hatpárt” nem egyszerűen a jelenben, de a jövőre nézve is kirekesztő szándékú kísérlete. Ám van olyan nézet is, hogy az esetleges civil győztesnek közös kormányzás érdekében a koalícióhoz kötődnie kell. Ezt csak azért mondom most el, nem a közös és nem személyes véleményként, hogy érzékeltessem, hogy még nálunk is milyen megosztó ennek a megítélése. De, ismétlem, ennek a kockázatnak a vállalása, kezelése a versenyben résztvevő politikai pártok dolga és felelőssége, nem a mindenki bizalmát bíró játékvezetőé, amely szerepet a CVB vállalt magára.

SZÓCIKK: Önöknél eddig hány civil szervezet jelentkezett, hogy jelölteket állítana?

Magyar György: Több megkeresés érkezett, ezeknek a feldolgozása folyamatban van, a technikai lebonyolítás részletei kidolgozásával.

SZÓCIKK: Mi az álláspontja az online szavazást övező vitában?

Magyar György: Ez tipikusan az egyik olyan vita, ahol az abban részes politikai szereplők vitális érdekei látszanak ütközni – emiatt aztán én ebben most a semleges szerepünkből fakadóan nem szeretnék véleményt formálni.

SZÓCIKK: Most április 16-án hány százalékos esélyt ad arra, hogy lesz előválasztás?

Magyar György: Biztosan lesz, mert már annyi energiát és ha szabad úgy fogalmaznom, politikai tőkét toltak bele az ellenzéki politikai szereplők és a civil támogatók mint mi is, hogy elképzelhetetlen, hogy ne legyen. Ez az ellenzéki társadalom közösség igénye. A részletek és a hogyanmikéntek területén persze még nagyon sok minden változhat, sok a tennivaló…

SZÓCIKK
Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak