Ötpártivá alakult a hatosfogat, a választók megfordították az eddigi trendeket – friss közvéleménykutatás

közvéleménykutatás Magyar György népszerűség pártok Szanyi Tibor

Számottevő fejlemény állt be az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) és a Delphoi Vote Reserch (DVR) együttműködésében, ugyanis a patinás közvélemény-kutatótól a párt által rendelt mérési eredmények ezentúl a Szócikk nevű új lapban (szocikk.hu) fognak megjelenni, a Munkások újsága utóközlési jogát természetesen tiszteletben tartva.

A váltás oka, hogy a Szócikk pont kétszer annyit hajlandó fizetni az elsődleges közlés jogáért. Minthogy a DVR kifejezetten az emelt szintű árkategóriákban teljesíti szolgáltatásait, ezért az ISZOMM által neki kifizetett összeg nyilván viszonylag kevesebb, ha bevételek is társulnak hozzá. Ez az anyagiasság nincs ellentmondásban a szocializmussal, hiszen kifejezi a mért, illetve számított adatok társadalmi értékét. A pénzügyi konstrukció a széles körben alkalmazott Zero-Sum Game (ZSG) szabályzat rigorózus előírásaihoz illeszkedik, tehát legális.

Az áprilisi adatfelvétel 5-én zajlott. A koncepció szerint az idén április 4-én esedékes felszabadulási, illetve feltámadási életérzések jótékony hatással lehettek a megkérdezettek hangulatára, továbbá senki nem akart volna vasárnap dolgozni. Az előző, március 32-i adatfelvételhez képest azonban komoly változások álltak be.

A legfontosabb mozzanat, hogy a Fidesszel (Nemzeti Együttműködés Rendszere – NER) szemben álló, eredetileg hatpárti összefogás (Nemzeti Összefogás Rendszere – NÖR) ötpártivá alakult, minthogy az MSZP közlése szerint az előválasztásokon sehol nem fognak jelöltet állítani ott, ahol a Párbeszéd is indul. Ez azt is jelenti, hogy ha a Párbeszéd mind a 106 egyéni körzetben indul, úgy az MSZP a továbbiakban nem vesz részt a választásokon.

Közvéleménykutatás

A másik mozzanat egy új fogalom berobbanása volt, azaz a politikai szótárban megjelent az ún. gazemberségmutató (GEM), köznyelvi változatában sittespapa-ráta. Gyurcsány Ferenc ugyanis az alap mértékegységet a börtönviselt édesapjában határozta meg, amelyet – szerinte – Orbán Viktor sokszorosan meghalad.

A harmadik mozzanat Magyar György magyarügyvéd kirohanása volt, aki szerint egyre valószínűtlenebb az ellenzéki előválasztások normális megszervezése, ha egyáltalán lesznek ilyenek. Véleményét alátámasztja, hogy a Momentum és az MSZP egy-egy igen részletes, egymásnak gyökeresen ellentmondó választási programot tett közzé.

A jelenlegi várakozások szerint azonban mindkét program teljesen feleslegesnek fog bizonyulni, amennyiben Jakab Péter lesz a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, hiszen ő szigorúan tiltaná, hogy bárkinek három apja legyen, mivel a család az család, amint ezt az Orbán Viktor által gesztorált focivilág is megerősítette.

Közvéleménykutatás

A Fidesz és a Jobbik politikai platformjainak egyre nyilvánvalóbb átfedései egyeseket arra késztettek, hogy Orbán-Semjén-Jakab kormányt vizionáljanak arra az esetre, ha a Jobbik frakció képviselői fognak kelleni a ’22-es orbáni kormányalakításhoz. A DVR azonban nem lát erős tendenciákat a “krumpli-szentlélek-parizer” koalíció irányába, mindössze 50 %-os valószínűséget ad neki.

Az immár 3 GEM-es kormányfő az egészségügy totális összeomlását hitelesen mutató drámai adatok fényében a nyitással próbál előremenekülni, s ez enyhe emelkedésként tükröződik a Fidesz támogatottsági szintjében. Tovább nőtt az olló az eddig bejelentett ellenzéki kormányfő-jelöltek között, bár ez semmiben sem csökkentette Szanyi Tibor abszolút előnyét.

Közvéleménykutatás

Módszertan:

A mintavétel 2021. április 5-én zajlott, három lépcsős, nem véletlen mintavétellel, imagináriusan kiválasztott 15.000 fős mintán, a megismételt válaszokat azok száma szerint halmozottan figyelembe véve. A DVR az amerikai-japán Knowledge Appropriation Management University (KAMU) politikai jövőkutatási modelljét használja, amelynek tudományos értéke a nemzetközi standardok szerint azonos a többi magyar kutatóintézet által használt módszertanokéval. A DVR-KAMU hibahatára a megszokott +/- 3-3,5 %-os sávon kívüli, tehát a valósággal megegyező pontosságú.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

One thought on “Ötpártivá alakult a hatosfogat, a választók megfordították az eddigi trendeket – friss közvéleménykutatás

Comments are closed.

Kapcsolódó tartalmak