Rájött az egyház, hogy az ukrán katona meleg, ezért visszavonták hősi kitüntetését


Társaival együtt a kijevi ortodox egyház kitüntetésében részesült az oroszok ellen harcoló Viktor Pilipenko katonaorvos is. Azonban amikor az egyházi vezetés rájött, hogy az orvos meleg, az ő kitüntetését visszavonták, írja a Politico.

Válaszul a férfi több katonatársa és önkéntesek is nyilvánosan utasították vissza ugyanezt a kitüntetést, és bírálták az egyházat, amiért az leértékeli a katonák áldozatvállalását. Így tett Julia Mikitenko is: „Ez volt az első kitüntetésem. Értékes volt számomra. De nincs szükségem egy olyan intézmény kitüntetésére, amely nem érti meg teljesen, milyen az, amikor valaki feladja az életét, és a haláltól tartva védi az embereket és a szabadságot. Isten a szeretet. De ti nem vagytok azok.”

A maga részéről Pilipenko mélyen hálás a bajtársai támogatásáért. „Könnyes szemmel fogadtam a szolidaritási hullámot – mert már kimerítettek a különböző jobboldali radikálisok és klerikálisok évek óta tartó folyamatos támadásai. Amikor nap mint nap ezt hallod, nem számít, milyen erős vagy, megüti az embert” – mondta Pilipenko a Politiconak. „És hirtelen megláttam megannyi ragyogó embert, akiket tisztelek, katonákat, akik támogattak és megvédtek – ez leírhatatlanul örömteli volt”.

Korábban Pilipenko még büszkén osztotta meg a Facebookon, hogy Filaret pátriárka, a kijevi ortodox egyház vezetője kitüntette őt az Ukrajna iránti áldozatvállalásért és az ország szeretetért járó érdeméremmel. A katonaorvos azt gondolta, az egyház változtatott az LMBTQ közösséghez való hozzáállásán – ez elég éles fordulat lett volna azután, hogy Filaret pátriárka 2020-ban még a melegeket okolta a koronavírusért.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Külföld Vélemény

Atomküszöb

Jelen sorok íróján kívül meglehetősen sok elemző felvetette már, hogy amennyiben az oroszok át tudják törni az ukrán védelmet, akkor a Nyugat szárazföldi erőkkel is