Így állnak a felek egy nappal az izraeli háború kezdete óta


Szombaton reggel rakéták ezreit zúdította Izraelre két Irán-támogatta militáns szervezet a Gázai övezetből, majd hamarosan megindultak a határon át a palesztin támadók. Izrael visszavágott Gázában, százával haltak meg és ezrével sérültek meg emberek, és a harcok még szombat este is folytatódtak.

A Hamász meglepetésnek tűnő támadása a legtöbb halálossal áldozattal járt több mint egy generáció óta, több százan haltak meg Izraelben és Gázában a támadásban és az azt követő légicsapásokban.

Mit tudhatunk eddig:

  • Benjámin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael „hosszú és nehéz háborúba” lépett, miután a Hamász példátlan támadása 250 halálos áldozatot követelt (tegnap esti adat}
  • Több tucat izraelit, köztük nőket és gyerekeket tartanak túszként Gázában – közölte az izraeli hadsereg
  • Izrael figyelmeztette a palesztinokat a megtorló csapásokra, és arra kérte őket, hogy hagyják el otthonaikat és keressenek menedéket – az ottani tisztviselők szerint több mint 230 ember halt meg a bombázásokban.
  • Izrael déli részén folytatódtak a harcok a Hamász fegyveresei és az izraeli védelmi erők között
  • Több jelentés is érkezett Gázában éjszakai légicsapásokról – Netanjahu pedig azt mondta, Izrael megszakítja az áramellátást és az egyéb ellátásokat a blokád alatt álló területen.
  • A palesztin támadást határozottan elítélte minden ország, Joe Biden amerikai elnök pedig arról beszélt, hogy Amerika „sziklaszilárdN és megingathatatlanul” támogatja Izraelt.
  • A Hamasz eközben azt mondta a BBC-nek, hogy Irán támogatta a támadást. Szaúd-Arábia a támadások azonnali leállítását kérte, mondván, hogy többször is figyelmeztetett a „folyamatos megszállásból” fakadó veszélyekre.

BBC

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Külföld Vélemény

Atomküszöb

Jelen sorok íróján kívül meglehetősen sok elemző felvetette már, hogy amennyiben az oroszok át tudják törni az ukrán védelmet, akkor a Nyugat szárazföldi erőkkel is