Felvidéken képezhetik ki a kárpátaljai magyar katonákat az oroszok ellen


A szlovák parlament csütörtökön jóváhagyta a védelmi minisztérium javaslatát, amelynek értelmében a szlovák hadsereg katonái az Európai Unió Katonai Segítségnyújtási Missziójának (EUMAM UA) keretében segítenek majd az ukrán katonák kiképzésében. A javaslat részeként a parlament azt is jóváhagyta, hogy az említett misszió akár Szlovákia területén is folyhat.

Az említett misszió az uniós tagállamok területén zajlik majd, a szlovák parlament pedig a védelmi minisztérium javaslatának jóváhagyásával lehetővé tette, hogy az ukrán fegyveres erők Szlovákia területén is részesülhessenek a kiképzésben. Így elképzelhető, hogy a misszió keretében a többi uniós tagállam, illetve Nagy-Britannia és az Amerikai Egyesült Államok is katonákat küld Szlovákiába.

A védelmi tárca a javaslat indoklásában leszögezte, hogy az orosz–ukrán háború kirobbanása után Szlovákia egyértelműen állást foglalt, és a lehető legtöbb módon igyekszik segíteni a keleti szomszédján. „2022. február 24-én az Orosz Föderáció egy nem kiprovokált katonai hadműveletet indított Ukrajna ellen. A Szlovák Köztársaság elutasította az agresszor tettét, és egyértelműen a védekező Ukrajna oldalára állt. A Szlovák Köztársaság azóta több formában is kimutatta támogatását, beleértve a katonai segítséget is. A szükséges fegyverszállítmányokon túl azonban Ukrajnának különösen nagy szüksége van a fegyveres erők létszámának növelésére, olyan katonákkal, akik átestek a megfelelő kiképzésen és képesek kezelni a leszállított fegyvereket” – olvasható a dokumentumban.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Külföld Vélemény

Atomküszöb

Jelen sorok íróján kívül meglehetősen sok elemző felvetette már, hogy amennyiben az oroszok át tudják törni az ukrán védelmet, akkor a Nyugat szárazföldi erőkkel is

Külföld

Trump 77-e Biden 81-e ellenében

Mindössze 4 év a korkülönbség Trump és Biden között, de az emberi képmutatás, illetve bizonyos sztereotípiák meglovalása nyilván hálás bulvártéma tud lenni. Ha ez az