65 ezer baromfit öltek meg madárinfluenza miatt Békés és Csongrád-Csanád megyében

baromfi hús madárinfluenza Nébih

 

A Békés megyei Mezőkovácsházán és Tótkomlóson hízólúdállományban, illetve egy nagybánhegyesi tenyésztyúktelepen a megnőtt elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja – írja a napi.hu.

A fertőzés összesen  43.000 baromfit érint. A Csongrád-Csanád megyében található Zákányszéken egy 22.000 húshasznú ludat tartó gazdaságban szintén a nagyarányú elhullás és az idegrendszeri tünetek miatt következtettek a betegség lehetséges megjelenésére.

A Nébih laboratóriumi vizsgálatai mindegyik esetben megerősítették a magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét. Az állományokat felszámolják. 

Az ország magaskockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása, valamint a szállítás előtti tamponvizsgálatok elvégzése.

Fotó: Thinkstock

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak