400 ezer kisadózó járhat rosszul a nyugdíj megállapításakor

adózások nyugdíj öngondoskodás

 

Jövőre a katások járulékalapja minden esetben kisebb lesz, mint a minimálbér, így minden katás rosszul járhat a nyugdíj megállapításakor, mert a szolgálati idő megállapításánál a főállású kisadózói jogviszony teljes időtartamát figyelembe kell venni – írja az mfor.

A nyugdíjtörvény szerint ugyanis ha a biztosítottnak a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonya keretében elért nyugdíjjárulék-alapot képező jövedelme a minimálbérnél kevesebb, akkor a nyugdíjszámításnál a biztosítási időnek csak az arányos időtartama vehető szolgálati időként figyelembe.

Az egyik nagy baj az, hogy a katás nyugdíjszámításánál figyelembe vehető szolgálati ideje az arányosítás miatt rövidebb lesz, és ennek alapján kell majd megállapítani azt a nyugdíjszorzót.

Fotó: Shutterstock

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak