Győztek a mozdonyvezetők, kétszer ezer eurós bónuszt kapnak a fizetésemelésen kívül Németországban

bérek Deutsche Bahn megállapodás mozdonyvezetők sztrájk

 

Elhárult az újabb, az európai vonatközlekedést megbénító sztrájk fenyegetése az Németországban – írja a vg.

A GdL szándékosan szervezte a legutóbbi sztrájkot ötnaposra, mert a német vasúttársaság, a Deutsche Bahn a bértárgyalásokon a kivárásra játszik. A vasúttársaság bírósághoz is fordult, hogy az kényszerítse munkába a dolgozókat, de a keresetet elutasították.

A sztrájkok idejére a személyszállítás és a vasúti teherforgalom is leállt az országban. A DB vezetése ekkor döntött úgy, hogy újrakezdi az egyeztetéseket. Ezúttal politikai segítséget is igénybe vettek; annak a két tartománynak. A miniszterelnökét is tárgyalóasztalhoz hívták, ahol a vasút-üzemeltetés a legkomolyabb veszteségekkel jár.

A megállapodás tényét végül a tartományi miniszterelnökök jelentették be. Ennek értelmében a mozdonyvezetők bérét a következő, kevesebb mint 3 év alatt összesen 3,3% -kal emelik. Az első szakaszban, idén december elsejétől másfél, 2023 márciusában pedig 1,8% -kal nő a mozdonyvezetők fizetése. akik ez idő alatt kétszer egyszeri bérpótlékot is kapnak. A bónusz összege 800–1000 euró között határozták meg alkalmanként. A DB korábban egyszeri bónusz kifizetésére tett ajánlatot.

Fotó: Pixabay

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Külföld Vélemény

Merkel átka

Minden jel szerint átok ül Európán, amit javarészt Angela Merkel hozott a nyakunkra.
Őt olyannak ismertük meg, mint aki nagyon-nagyon megfontolt mindent, mielőtt bármihez is hozzáfogott