2500 gyalogost ütnek el közútjainkon évente

baleset balesetmegelőzés gyalogos gyalogos-átkelőhely rendőrség zebra zebraminimum
MTI gyalogos zebra

Évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el közútjainkon, közülük 150 ember életét veszti a balesetben. 2500 gyalogosból közel 1000 gyalogost a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ér baleset. Ezeknek, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken történő baleseteknek nagyságrendileg 2,5%-a halálos kimenetelű – írja a Police.hu.

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága 2021. május 11. és 13. közötti időszakra hirdette meg a „Zebra terv” elnevezésű balesetmegelőzési ellenőrzését a gyalogosok, mint védtelen közlekedők biztonságára fókuszálva – írja a Police.hu.

A balesetmegelőzési ellenőrzés során a rendőrök nagy hangsúlyt fektetnek mind a gyalogosok, mind a járművezetők szabálykövető magatartásának ellenőrzésére, amely történhet testkamera és civil járművek alkalmazásával is.

A rendőrök a közlekedésbiztonsági szempontból indokolt helyeken lesznek elsősorban jelen, az ellenőrzések konkrét helyszíneit előzetesen nem hozzák nyilvánosságra.

Mint múlt héten írtuk Székely Sándor független országgyűlési képviselő interaktív térképre vitte a 2020-as balesetek helyszíneit, az applikáción bárki megjelölheti az életveszélyes és rossz állapotú gyalogátkelőhelyeket.

A képviselő egyedi javaslatairól jelenleg is zajlanak egyeztetések. A több lépcsős intézkedéscsomag többek között a magyarországi zebrák útvonaltervező szoftverekbe való integrálására is javaslatot tesz.

Székely Sándor két éve foglalkozik a gyalogátkelőhelyek biztonságának növelésével. A képviselő lakossági észrevételek alapján indított Mozgalmat a közösségi médiában, hogy egy országos adatbázisban térképezze fel a rossz állapotú, nehezen látható és életveszélyes gyalogátkelőhelyeket. A ZEBRAMINIMUM a rendőrség, az önkormányzatok közlekedés biztonsági szakértők autósok és a gyalogosok észrevételei alapján készült.

Fotó: MTI Balázs Attila

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak