Hiába pusztít a vírus, itthon tovább drágultak a lakások

áremelkedés kapitalizmus
Dráguló lakások

Meredeken emelkedtek a lakásárak az euróövezetben és az Európai Unió egészében is a tavalyi negyedik negyedévben, nem vetette vissza a koronavírus-járvány a lakások iránti keresletet.

A járvány miatt elrendelt korlátozások hatására sokan kényszerültek otthonaikban maradni, rendkívül megugrott a távmunkában és a távoktatásban résztvevők száma, így nőtt az igény a tágasabb lakások iránt, és felerősödött a kivándorlás a nagyvárosok agglomerációjába.

Negyedéves összehasonlításban Magyarországon 0,7 százalékos áremelkedést mutatott ki az EUROSTAT. Cipruson és Luxembourgban drágultak legnagyobb mértékben a lakások, mindkét országban 4,7 százalékkal. A második helyen Litvánia áll 3,9 százalékkal, majd Észtország 3,8 százalékkal.

Az unió statisztikai hivatalának (Eurostat) csütörtökön kiadott jelentése szerint az Európai Unió egészében 5,7 százalékkal, az euróövezetben pedig 2006 utolsó negyedéve óta a legnagyobb mértékben, 5,4 százalékkal nőttek a lakásárak éves összehasonlításban, gyorsult az ütem az előző negyedévben mért 5,3, illetve 4,9 százalékhoz képest.

Az előző negyedévhez képest az EU-ban 1,3 százalékkal, az euróövezetben pedig 1,4 százalékkal kúsztak feljebb a lakásárak tavaly október-decemberben. Az EU-ban a harmadik negyedévben 1,4 százalékkal, míg az eurózónában 1,3 százalékkal drágultak a lakások negyedéves összevetésben.

MTI – Fotó Marjai János

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak