23 ezer nő veszítette el a munkáját egy év alatt Magyarországon

koronavírus munkaerőpiac nők

Nők a munkaerőpiacon Magyarországon címmel közölt grafikont ma az MTI. Ebből kiderül, hogy a pandémia hatása negatívan érintette a női munkavállalókat, 2018-ban megtorpant a foglalkoztatottak számának emelkedése, tavaly viszont már jelentősen csökkent, több mint 23 ezerrel kevesebb nőt alkalmaztak a cégek.

Annak ellenére, hogy a nők aránya a munkavállalók között 39 százalék világszinten, a pandémia negatív hatásai messze súlyosabban érintették őket a munkaerőpiacon: a munkájukat elveszített dolgozók 54 százalék a nő – olvasható egy márciusi sajtóközleményében.

„Egyértelmű, hogy a nők aránytalanul nagy mértékben szenvedték meg a pandémia hatásait. A nemek közötti egyenlőség szempontjait érvényesítő költségvetési terv következetes alkalmazása a gazdaság talpraállításának folyamatában csökkentheti ezt az egyenlőtlenséget. Az egyenlőségi szempontok szerinti hatékony költségvetés megvalósításához politikai elköteleződés, a megfelelő források biztosítása és a kapacitások minden szintre kiterjedő fejlesztése szükséges“ – mondta Viera Kučerová, az ACCA Magyarországért, Csehországért és Szlovákiáért felelős regionális igazgatója.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak