Nem lesz idén béremelés, cserébe senkit sem küldenek el a fővárosi cégektől

béremelés bérszövetség főváros munkahely önkormányzat

A minimálbér, és a garantált bérminimum emelésétől függ jövőre a a fővárosi cégeknél a béremelés, idén viszont nem emelik a béreket, erről állapodott meg a fővárosi bérszövetséget alkotó szakszervezetek képviselői – közölte a Fővárosi Önkormányzat.

2022 és 2024 között az egyes munkáltatók és a náluk működő szakszervezetek a minimálbérről szóló kormányrendelet kihirdetését követő harminc napon belül, de legkésőbb a tárgyév február 15-ig megállapodnak majd az adott évre vonatkozó bérfejlesztés végrehajtásáról.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a 2021-es bérekkel kapcsolatban is egyetértettek a felek, hogy a bérek reálértékét meg kellene őrizni, de ezt megakadályozza az, hogy
a Fővárosi Önkormányzat költségvetési helyzete nem nyújt lehetőséget egy idei béremelés lebonyolítására.

Az önkormányzat emellett további vállalásokat is tett. Ezek értelmében megígérték többek közt azt is, hogy 2021 végéig nem kezdeményeznek csoportos létszámleépítést a fővárosi cégeknél, valamint hogy 2021 végéig a szakszervezetekkel együtt kidolgozzák a Budapest-pótlék egységes rendszerét.

A megállapodást az önkormányzaton kívül a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ), a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ), a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetség (BKSZSZ), az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ), a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000), a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezet (SZÁD), illetve a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) írta alá.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak