Fusizni kell a rendvédelmiseknek, hogy meg tudjanak élni

fusi munkahely rendőrség rendvédelmisek tűzoltóság
Oldalára borult tűzoltóautó Vácon 2019. szeptember 17-én (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

A rendvédelmisek a szabadidejükben sokan járnak különböző tanfolyamokra, asztalosnak vagy épp burkolónak tanulnak, hogy amikor a veszélyhelyzet lejár felmondjanak, és a jobban fizető szakmunkában találják meg a jövőjüket – írja az NLC.

Aki mégis marad, ha teheti, valamilyen mellékállással próbálja kiegészíteni a fizetését.

Jelenleg a veszélyhelyzet miatt nagyon nehéz felmondani a rendvédelemnél. Kifogás lehet egy pártba való belépés, mivel a párttagok nem lehetnek rendőrök, esetleg egy külföldi lakcím bejelentése, ugyanis a rendőrség dolgozóinak magyarországi állandó lakcímmel kell rendelkezniük.

Sokan felháborítónak tartják, hogy szolgálatra kényszerítik őket, és ilyen drasztikus módszerekkel próbálják megoldani a létszámhiányt. Csak a rendőrség soraiból több mint háromezer ember hiányzik. Sok a túlóra, a munka kiszámíthatatlan és stresszes, és az sem motiválja a dolgozókat, hogy ma már gyári munkásként jobban lehet keresni.

A szemlézett Népszava cikkben a tűzoltók a fizetés mellett a sokszor megalázó munkakörülményekre panaszkodtak, például pihenésre alkalmatlan ágyakon kell sok esetben aludniuk. A korkedvezményes nyugdíj megszüntetésével rengeteget veszített a vonzerejéből a pálya – panaszkodtak. Sokan 160-170 ezer forint nettóért dolgoznak, a különböző pótlékok pedig ezt ritkán tudják érdemben kiegészíteni, ennyiből pedig már képtelenség ma eltartani egy családot.

Problémát jelent az is, hogy a frissen végzett rendőrök a kapitányságon rögtön pocsék légkörrel találkoznak, ami azonnal elveszi a kedvüket a munkától, így jó néhányan már a szolgálatban lépés utáni első egy-két évben távoznak az állományból. A túl sok túlóra gyorsan kifacsarja az embereket, és már lassan semmi sincs, ami motiválná őket.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium jövőre öt százalékos béremelést helyezett kilátásba, ami az érdekvédők szerint édeskevés lesz ahhoz, hogy a helyzet érdemben változzon.

NLC/Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak