Az ideges maci


Érdemes megnézni, meghallgatni és – aki nem tud oroszul, annak angolul – lekövetni Putyin beszédét, amelyben a 71 éves diktátor szó szerint száraz ajkakkal, kissé botladozva, némileg dekoncentráltan olvasta fel a Nyugatnak szóló fenyegetéseit. Nem volt formában, no!

Nyilván neki sem egyszerű ország-világ előtt atomcsapásokkal fenyegetőznie, azonban alighanem ő is látja, hogy a szövegének ez a része erősen hajlítja a valóságot, hiszen Hitlert és Napoleont emlegette, akiknek beletört a bicskájuk Oroszország lerohanásába, azonban a Nyugatnak ez idő tájt esze ágában sincs oda menni, legfeljebb Ukrajnába, ami – ugye – nem Oroszország, akármilyen kacifántos alkotmányozásba is bonyolódnak a megszállók.

Putyin jól láthatóan ideges, zaklatott volt a legutóbbi beszéde során. Alighanem megértette Macron francia elnök pár nappal ezelőtti üzenetét, amely felvillantotta a közvetlen európai (!) beavatkozás lehetőségét.

Ám mire is gondolhatott a nagy francia ‘költő’? Nos, mindenki Ukrajnát értette, ezért utána a legkevésbé sem arról beszéltek, amiről előtte az elnök. Ő ugyanis nem említett földrajzi vonatkozásokat, azt viszont leszögezte, hogy a francia és az európai érdekek mentén semmit nem zár ki, így szárazföldi csapatok küldését sem.

Nekem ez elég világos beszédnek tűnik annak a politikusnak a szájából, aki az európai uniós vezetők közül jelenleg egyedül rendelkezhet nukleáris erők felett, továbbá a legjobb esélyekkel bír, hogy 2029-ben az EU nagy formátumú, legfőbb vezetőjévé váljon. Bárki mondhat amit akar, óvatoskodhat, elzárkózhat stb, az üzenet elhangzott, Putyin pedig nagyon is megértette.

Egyébként tényleg nem csak Ukrajnáról van szó. Egy házzal odébb, Moldovában pattanásig feszült a helyzet, ahol egy maroknyi orosz “békefenntartó” erő őrködik a helyi szakadár oroszok zsebkendőnyi területe felett, ahonnan egyre hangosabban kérik Moszkva beavatkozását. Ha ez megtörténne, akkor immár két európai országra támadna rá az orosz medve, amit Macron nem venne jó néven.

Ebben a helyzetben az a legnagyobb bonyodalom, hogy Moldova nem határos Oroszországgal, vagyis az orosz haderőnek át kéne gázolnia Ukrajna teljes fekete-tengeri partján, elfoglalni Odesszát, s belépni egy Romániával nem csupán határos, hanem Bukarestben és Kisinyovban egyaránt és szó szerint testvérinek tekintett nép területére. Ismerve a román-(moldáv)-francia viszonyok érzelmi hátterét, Macron elnök alighanem román kollégája nevében is beszélt.

bankski –

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak