A Fidesz – Párbeszéd tengely a 9. kerületi közgyűlésben


A 2024 tavaszán várható önkormányzati választások közeledtével, szerkesztőségünk úgy döntött, hogy minél több érdekes város, kerület, falu közgyűlésére ellátogatunk, hogy megtudjuk mi is a pontos helyzet. Első helyszíni beszámolónk a budapesti 9. kerületbe, közismertebb nevén a Ferencvárosba vezetett, ahol kiküldött tudósítónk azt tapasztalta meg, hogy az Önkormányzati politikában minden nagyon más és mégis minden pontosan olyan mint a nagypolitikában. Heisenberg Béla riportja.

Kicsit izgulva indulok el ne késsek a 9 órás kezdésről, de félelmeim alaptalanok voltak, így már fél órával a kezdés előtt a helyszínen voltam. Ez jó, mégiscsak új munkahelyen vagyok, hogy nézne ki, ha az első napon késnék. Kísérőm, Cséplő Dániel a Szolidaritás Mozgalom helyi polgármesterjelöltje még nem érkezett meg, szóval muszáj volt ennem egy kis szilvalekváros hasét a Bakáts téri pékségben.

Mondhatom, hogy Ferencváros – Heisenberg 1-0. Én legalábbis, megadtam magamat, fantasztikus ízorgiában volt részem, még az sem rontotta el az élményt, hogy szilvalekváros mini csodákat, pár hajléktalan társaságában kellet elfogyasztanom, az amúgy szépen felújított Bakáts téri templom előtt. Sebaj, Budapest mi így szeretünk.

De szükség is volt nyugodt gyomorra, mert bizony a következő két óra igen erősre sikeredett. Ferencváros közgyűlésében csak úgy forrnak az indulatok. Jellemző, hogy abban a két órában amíg maradni tudtam, mindösszesen a napirend előtt felszólalásokkal végeztek a képviselők és a több mint 20 napirendi pontok közül is csak elsőn sikerült nagy nehézségek árán túljutniuk.

A napirend előtti felszólalásoknál gyakorlatilag mindenki felszólalt. A képviselők döntő része a polgármester asszony felé intézet néha tényszerű, néha pedig durva hangnemű támadásokat, amikre semmilyen érdemi reakció nem érkezett, ha csak azt nem vesszük reakciónak, hogy a polgármester asszony és alpolgármester a nekik nem tetsző hozzászólásokra sokszor mosollyal, vagy hangos nevetéssel válaszoltak.

A legerősebb felszólalást a Párbeszédes képviselő Árva Péter tette meg, aki – miután a Polgármester asszony nem teljesítette a közgyűlés által megszavazott határozatot – lemondásra szólította fel a kerület vezetőjét.

Újabb hangos nevetés a polgármester részéről volt a jutalma, ám a teremben többen is hangosan tapsoltak a kezdeményezésnek és egyáltalán nem csak a Fidesz frakció részéről… A videón 32.40 -től látható az eset.

Az első napirendi pontnál egy irodaház parkolóinak a kialakításáról szólt a vita. A vitában kiderült, hogy az irodaház nem a terveknek megfelelően épült, valamint a parkolók egyáltalán nem fogják megoldani a ferencvárosi parkolási gondokat. Ettől függetlenül a közgyűlés elfogadta az előterjesztést…

Természetesen feltűnt, hogy a közgyűlésben mindenki, mindenkinek beszólt. Ezért úgy döntöttem, hogy egy kicsit kutakodok a pontos helyzetről. A háttérbeszélgetéseken, amit folytattam kísérőmmel, illetve a jelen lévő pártközeli emberekkel a következőket tudtam kihámozni.

  • Baranyi az elmúlt 4 évben mindenkivel összeveszett kivéve a Kétfrarkús alpolgármester nőjével, akivel gyakorlatilag barátnői viszonyt ápol.
  • A Momentumos képviselők feje felett megszerezte a Momentum támogatását még azon az áron is, hogy ez a helyi Momentumos képviselők kilépésével fenyegető helyzetet teremtett.
  • Mivel a polgármester asszony kihátrált Karácsony Gergely főpolgármester mögül (aki nélkül ő biztos nem lett volna polgármester…), a Párbeszéd egyértelműen ellene fordult.
  • Az MSZP – DK ebben a kerületben együtt úszik, de egyelőre még nincs polgármesterjelöltjük, mert senki sem mer szembeszállni Baranyi Krisztinával aki mögött valószínűleg nem csak a Kétfarkú Kutyák állnak, hanem maga Juhász Péter is, akinek óriási informális hatalma van a Fideszen kívüli médiában, de talán még ott is.

A Fidesz viszonylagos visszafogottsága a kerületben azért lehetséges, mert egyrészről Baranyi férje lévén valószínűleg erős fideszes kapcsolatai is vannak, másrészről meg nekik tökéletesen megfelel Baranyi a 9. kerületben. Hiszen ő annyira ellenzéki, hogy minden a Fidesznek valóban fontos ügyben – lásd Atlétikai Stadion – megegyezik velük.

Számomra úgy tűnt, hogy az Önkormányzati politikában minden másképp van, mint az országos politikában, de miután a szerkesztőségben átbeszéltük az ügyet, arra kellet rájönnöm, hogy talán mégsem.

Heisenberg Béla

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Vélemény

A lopott kincs visszajár

Számtalan értékes műkincs lakozik meglehetősen illetéktelen helyeken. A legnagyobb “összehordott” gyűjtemény minden bizonnyal Rómában, pontosabban a Vatikánban van, ahol évezredekre visszamenőleg találunk különböző remekműveket, úgymint