Amikor a protokoll nyalássá válik


Marylin Monroe, leánykori nevén Norma Jean annak idején érzéki hangon énekelte egy stadionnyi ünneplő füle hallatára a jelen lévő amerikai elnöknek, hogy “Happy birthday, Mr. President….”.

Igen, így: Elnök Úr! Megszólításnál mindenkinek kijár az urazás, vagy asszonyozás, bár ez utóbbinál szokott lenni némi bizonytalanság, például amikor tudhatóan férjezetlen a megszólított alany. Szokványosan tehát: Doktor úr! Tanár Úr! Főnök Úr!… stb.

Kicsit változik a helyzet, amikor nem megszólítjuk az illetőt, hanem a távollétében csak beszélünk róla. Ilyenkor egyszerűen elnököt, minisztert, államtitkárt, ügyvédet stb-t mondunk. Két kivétel mégis van a magyar nyilvánosságban. Az egyik a Drágabolgár úr, a másik pedig Orbán (Viktor) miniszterelnök “úr”. Ő szinte mindig úr. Pontosabban bizonyos megszólalóknál egyszerűen nem tud más lenni, mint “a miniszterelnökúr”. Reggel, délben, meg este.

A rádiókból, a tévékből, de még YouTube-csatornákból is szinte ömlik a miniszterelnökurazás. A kormánypártiaknál kötelezően, az ellenzékieknél, avagy az – ugye – objektív sajtó esetében inkább a függelmi viszonyok függvényében. Igazi privilégiumról beszélünk, mert nem igazán hallunk olyat, hogy ezt vagy azt mondta volna a ‘miniszterúr’.

Mifelénk Biden is csak elnök, bezzeg Putyin meglehetősen gyakran putyinelnökúr. Amikor név nélkül, csak orosz elnökként említik, akkor már lazul a fegyelem, s ritka madár az oroszelnökúr. Ilyesmi csak Orbánnak jár ki, ha mondják a nevét, ha megszólítják, ha nem. Ő bizony a nemzet miniszterelnökura. “Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk!”

– gi –

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak