Mindenki hülye, csak a magyarok helikopterek


A nem túl bőbeszédű magyar honvédségnek kivételesen megeredt a nyelve, és csodálatos magyarázatot adott arra a jelenségre, hogy március 9-én miért repkedett jó hosszasan egy halom idegen katonai repülőgép a Balaton felett.

Nagy vendég érkezett ugyanis hozzánk Románia felől, néhány virgonc amerikai F-18-as vadászgép kíséretében. Egy igazi B-52-es nehézbombázó, annak is a nukleáris fegyvereket kezelni (értsd: dobni) képes változata. Ez utóbbi gépszörny elődei ‘anno’ Vietnamot akarták visszapofozni a kőkorszakba, ma viszont az lehet errefelé a feladatuk, hogy alkalmasint Orbán Viktor orosz barátait tartsák némi elrettentés állapotában. Kétségtelen, bivaly nagy repülő, 8 sugárhajtóművel, a hangsebességnél is gyorsabban képes haladni, s leszállás nélkül meg tudja járni Oroszországot annak nyugati határaitól a keletiekig, meg vissza, ráadásul 15 km magasan.

Szóval, jött a nagy vendég és serege, amiről a magyar honvédség is tudott, legalább is a közleményük szerint. Nekem ezek a gépek olyan halált hozó fegyvernek tűnnek, amelyek a kormány szerint nem mehetnek át Magyarországon, kivéve persze, ha tudunk róluk. Nyugodtan borítékolhatjuk tehát, hogy nem kértek tőlünk engedélyt, bár minden bizonnyal nagyon udvariasan szóltak, hogy ne csodálkozzunk, ha erre járnak.

A két órás vendégeskedés nem fulladt unalomba, hiszen gyakorlatozás zajlott. Mi mást is gyakorolhatna a világ legnagyobb nehézbombázója a Balaton felett, mint célrátartást, és légi üzemanyag-feltöltést, egy szintén nem kicsi gépből, mégpedig egy légi benzinkutat játszó Airbus 330-asból.

Lévén a vendégsereg igazából Spanyolországba tartott, ezért nyilván indokolt, hogy az Adriai-tenger, avagy a Földközi-tenger helyett a balatoni térséget válasszák erre a bonyolult műveletre. Belátom, egyes NATO-partnerek mifelénk sokkal izgalmasabb, kilőni való pontokat találhatnak a célra tartásban, mint a dögunalmas tengerek légterében, illetve piszok nagy igényük lehetett arra, hogy valaki segítse már őket a rávezetésben. Nos, erre ideális partnerekre leltek a Kiss József 86. Helikopterdandár repülésirányítóiban, akik a honvédségi közlemény szerint igen kiválóan látták el feladataikat.

Hát, ezt is megéltük. Magyar helikoptervezérlők (!) irányítgatnak amerikai szuperszonikus harci gépeket a magyar tenger felett. Be csodás! Ennél már talán csak az lett volna szebb, ha Orbán megparancsolja nekik, hogy itt ne repkedjenek, ezek pedig fülüket-farkukat behúzva kotródtak volna el. Vagy ha mégsem, akkor a miniszterelnök rájuk küldte volna a lényegében nem létező magyar helikoptersereget.

Erős Anna –

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak