A kapitalizmus a futballt is kicsinálta Katarban

futball

Ami a labdarúgó világbajnokság kapcsán történik, az a legszörnyűbb paródia, ami a kapitalizmus történetében eddig összejött – írja az ISZOMM friss közleményében.

Katar egy hozzávetőlegesen három milliós sivatagi olajmonarchia, amely a nemzetközi olajspekuláció hullámain elképesztő méretű dollárhegyeket halmozott fel. Az ország nem kevés megvesztegetési gyanú közepette 2010-ben elnyerte az idei labdarúgó világbajnokság rendezési jogát, gyakorlatilag nulla előkészítettségi szinten. Egyes becslések szerint az elmúlt 12 évben a katari rezsim közel 300 milliárd dollárt fektetett be ennek a mini-államnak az infrastruktúrájába, ideértve a stadionok építését is. Ez az összeg Magyarország két évi nemzeti össztermékét kitevő pénzmennyiség.

A sportági felügyelők szerint minden készen áll a most vasárnapi kezdésre. A pénzen túli ár azonban 4.000 munkás halálát jegyzi, továbbá százezrek panaszkodnak az elmaradt munkabéreik miatt. Ez a jelenség a tőkés kizsákmányolásnak a nyugati világban szinte felfoghatatlan szintjét jelenti. Ugyancsak idegborzoló, hogy a katari despoták brutálisan elnyomják az emberi jogokat, különösen a nők jogait tagadják meg, mindezt vallási terror közepette.

A futballt körülvevő nemzetközi pénzvilág, ideértve a legfontosabb sportdiplomáciai döntnököket azonban a sport eszméitől fényévekre elrugaszkodva, továbbá szemet hunyva az egész rendezés brutális háttere fölött, csak a zsebükkel törődnek.

Ebbe a szomorú folyamatba csapódott a kezdés előtti hír, miszerint a katari illetékesek olyan szinten nehezítették meg a sör fogyasztását és reklámozását, ami gyakorlatilag tilalmat jelent. A főszponzor, az egyik legnagyobb amerikai sörmulti, most levegő után kapkod, s fut a pénze után.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Vélemény

Olcsóbb olajat hoz a Mikulás

Az európai és a magyar sajtó egy része szinte kordivatként jajveszékel az EU vezetőinek szigorú döntésein, amelyek az Oroszországgal szembeni szankciókra vonatkoznak. Ezek a döntések