Kikutatták: Május óta hónapról hónapra kevesebbet fogyasztunk


Májushoz képest 0,5 százalékkal esett vissza a kiskereskedelem volumene. Miután a májusi adatot is lefelé módosította a statisztikai hivatal, ez azt jelenti, hogy harmadik hónapja csökken a kiskereskedelem, ami érdemi visszaesést, csökkenő fogyasztási trendet jelent – jegyezte meg az adatokat elemezve Virovácz Péter, az ING vezető elemzője.

A drágulás azonban egyes területeken az éves adatokban is érezteti hatását: az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben az eladott áru mennyisége éves alapon 0,3 százalékkal esett vissza. Ez azért fontos, mivel az összes forgalom majdnem felét ez a terület adja.

A nem élelmiszer-kereskedelemben havi szinten azonban már harmadik hónapja több százalékpontos a visszaesés, júniusban, májushoz hasonlóan 3,6 százalékkal csökkent a volumen. „Egyre egyértelműbb tehát, hogy az év elején látott masszív fogyasztásbővülést – melyet az állami transzferek hajtottak – felváltotta egy komolyabb visszaigazodás” – írja Virovácz, hozzátéve: a lakosság nagyobb költéseinek visszafogására utal az is, hogy a bútor- és műszaki cikk üzletekben, valamint az iparcikkeket árusító boltokban éves alapon 3-4 százalék körüli visszaesés volt tapasztalható júniusban.

KSH

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak