1.2 milliárdot költött a kormány egy temesvári házra Romániában

Románia Temesvár

Felavatták Temesváron a budapesti Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának anyagi segítségével megvásárolt Magyar Házat; a vasárnap délutáni rendezvényen Potápi Árpád János államtitkár úgy fogalmazott: a budapesti kormány mindent megtesz azért, hogy a temesvári magyar közösség megmaradjon és megerősödjön.

A ma már málladozó homlokzatú épületet a temesvári magyarság közadakozásból építette 1930-ban. A kommunista hatalom az 1940-es évek végén kisajátította, az épület visszaszerzéséért az 1989-es rendszerváltás után két évtizedes per folyt, amit a magyar közösség képviselői valamennyi bírósági szinten elveszítettek. Tavaly ősszel a budapesti Nemzetpolitikai Államtitkárság teremtette elő az épület visszavásárlásához szükséges összeget.

A mintegy 1800 négyzetméteres hasznos felületű háromemeletes irodaépület megvásárlására és tatarozására hárommillió eurónak megfelelő támogatást kapott a Várbástya Egyesület.

A kialkudott vételár és az átíratási költségek 2,3 millió eurót tesznek ki, a fennmaradó összeget az épület részleges felújítására szánják. Az ünneplő magyar közösséget Temesvár polgármestere, Dominic Fritz is köszöntötte.

Kronika Online

Foto: Facebook

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak