22 fizikatanár kezdheti meg ősszel tanulmányait az egész országban

felsőoktatás

Fizikatanárnak 22-en, kémiatanárnak pedig mindössze 25-en jelentkeztek idén a felsőoktatásba. Ennek hatása lesz gyógyszer- és vegyipar jövőjére is, pedig ezek elvileg nemzetgazdaságilag kiemelt ágazatok.

Alig pár tucat továbbtanuló jelentkezett kémia vagy fizikatanárnak idén, legalábbis a jelentkezési lapok első helyén 25-en jelölték meg az előbbi, 22-en az utóbbi képzést – hívta fel a figyelmet a VálaszOnline, amely podcastban kérdezte a lehangoló számok hátteréről, azok várható hatásáról Szakmány Csaba kémia- és fizikaszakos tanárt, valamint Weiszburg Tamást, az ELTE professzorát.

A beszélgetésből kiderül, hogy

  • előfordul, hogy akár három településnek is csak egy kémiatanárja van;
  • másutt bölcsész vagy testnevelés szakosok helyettesítik a hiányzó természettudományos kollégákat;
  • nagyfokú, többszöröző béremelés nélkül a tanárok fogyása megállíthatatlan;
  • az eleve kevés jelentkező 25–50 százaléka még le is morzsolódik;
  • pedig a vegyi üzemek, gyógyszergyárak minden szintjén szükség lenne olyan emberekre, akiknek megvannak a kompetenciáik és a megfelelő hozzáállásuk;

a társadalom természettudományos műveltségi szintjének emelésével jobban fog működni az ország.
Szakmány Csabával korábban a hvg.hu is készített interjút, amelyben arról beszélt, hogy 10–15 év múlva nem lesz, aki kémiát tanítson a gyerekeinknek.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak