Az MNB kamatemelései után 20-30 ezer forinttal drágulhatnak havonta a lakáshitelek

bank infláció
Matolcsy MTI/Szigetváry Zsolt

Az alapkamat keddi növelése után az irányadó mutatót, az egyhetes betét kamatát emelte csütörtökön már 6 százalék fölé, 0,3 százalékkal 6,15-re a jegybank.

A tartósan magasabb kamatokra a megnövekedett inflációs kockázatok miatt van szükség, július-augusztusban ugyanis akár a 11 százalékos infláció is eljöhet az előző évhez viszonyítva az MNB előrejelzési sávja alapján. Az akár kétszámjegyű infláció leküzdésére pedig magas kamatokra van szükség, ami viszont azzal is jár, hogy a hiteleket is csak magasabb költségek mellett lehet felvenni.

Egy 14 millió forintos lakáshitel már az eddigi emelések hatására is jelentősen drágult a Bank360 Lakáshitel kalkulátora alapján. A CIB 5 Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel ugyan tartja még magát 6 százalék alatti THM-en, így a CIB ajánlatára 96 748 forintos havi törlesztőt jelent.

Még 20 ezer forintos drágulás jöhet a háborús emelések miatt

A jelenlegi költségek azonban még korántsem tekinthetőek a legmagasabbnak. A bankok a márciusi jegybanki kamatemeléseket még szinte egyáltalán nem érvényesítették az áraikban, ráadásul az MNB által belengetett erőteljesebb szigorítás még feljebb tolhatja majd a banki forrásköltségeket. A hosszú távú banki költségeket jelző referenciakamat, a BIRS 5 éves lejáraton már 6,7 százalékot tett ki március 23-án.

A banki forrásköltségek azonban ennél is magasabbra emelkedhetnek. Az 5 éves lejáratú referenciamutató elsősorban amiatt emelkedhet, mert az MNB leszögezte, hogy hosszabb ideig fog fennállni a magasabb irányadó ráta, ami a bankok kamatvárakozásait is megemelheti. A jelenleginél 1 százalékkal magasabb 5 éves BIRS már közel 10 százalékos THM-et is előidézhetne, ami már 132 332 forintos havi törlesztőrészletet jelentene a 20 évre felvett 14 millió forintos lakáshitelnél.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak