Az ázsiai vendégmunkások nettó 350 ezret keresnek itthon

ázsiai bérigény dolgozó magyarország vendégmunkás

 

Az országban dolgozó vendégmunkások között 2020 végén, már több volt az ázsiai, mint az ukrán munkás – írja a penzcentrum.hu.

Leggyorsabban a vietnámi és dél-koreai vendégmunkások száma emelkedik. A magyar gazdaságban jelenlévő munkaerőhiányt enyhítendő, 2021-ben a kormány egy törvénymódosítással jelentősen megkönnyítette 9 ország állampolgárainak magyarországi munkavállalását. Az új intézkedés értelmében az ukránokéhoz hasonlóan egyszerűsített foglalkoztatás ázsiai országok állampolgárai számára is lehetőséggé vált. A vendégmunkások aránya a magyar munkaerőpiacon megközelítőleg 2%.

Anno még azt gondolták, hogy a vendégmunkások a minimálbérért jönnek ide dolgozni. De ma egyértelmű, hogy a vietnámi dolgozók bérigénye nem alacsonyabb, mint a magyaroké, és tudják is, hol milyen bért kaphatnak, nem lehet őket átverni. Túlórákkal, plusz napokkal együtt 350.000 forint nettót szeretnének megkeresni minimum. 

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak