Egyre több vendégmunkás jöhet, hogy ne kelljen magasabb bért fizetni a magyaroknak

bér fizetés munkaerő munkaerőkölcsönzés vendégmunkás

Szeptember 1-jétől a kormány lehetővé teszi, hogy nem szomszédos, harmadik országbeli munkavállalók átmeneti időre Magyarországra jöjjenek munkaerő-kölcsönzőkön keresztül is, az őket ide hozó munkaerő-kölcsönzőnek minősített munkaerő-kölcsönzőnek kell lennie – írja Népszava.

Az egyik szakszervezeti vezető arra világított rá, hogy nem arra ösztönzik a munkaerő-kölcsönző cégeket és az ide jövő vendégmunkásokat, hogy a dolgozók maradjanak is sokáig itt Magyarországon.

A vendégmunkásokat munkaerőközvetítő vállalkozások „szállítják le” a cégeknek, miközben nekik az az érdekük, hogy minél többször kapjanak ilyen megrendelést – mondta a lapnak László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

„A vendégmunkások körében hatalmas a fluktuáció, az ukrán és a szerb dolgozók jelentős része néhány hónap után továbbáll a magasabb fizetést kínáló nyugat-európai országok felé, vagy Lengyelországba, Szlovákiába. Mert bár igaz, hogy a magyar bérek négyszer magasabbak, mint amit Ukrajnában fizetnének, de például Lengyelországban már hatszor annyit is meg tudnak keresni. Példaként a szakszervezeti vezető egy elektronikai céget említett, amelynek magyarországi leányvállalatánál ugyanazért a munkáért 3,4, Lengyelországban viszont 4,7 eurót fizetnek óránként.”

2016-ban 14 500, munkavállalási céllal Magyarországon való tartózkodási engedélyt kérvényt adtak be, addig a pandémia előtti évben már 78 ezren – köztük 45 ezer ukrán állampolgár – akartak nálunk dolgozni.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak