Vita nincs, választás lesz – Delphoi 2022 február

Delphoi Vote Research ISZOMM Szanyi Tibor

Az elmúlt és az idei év fordulóján a Delphoi Vote Research kivételes nyíltsággal a társadalmi támogatottságok és várakozások hiteles adatait tette közzé, amiket követtek a fősodorhoz tartozó közvéleménykutató intézetek egybevágó számai is. Ezek szerint a kormányváltás esélyei jelentősen megcsappantak.

A DVR február elejétől azonban – az előrejelzéseinek megfelelően – visszatér a megbízói által rendelt adatszolgáltatáshoz, s a többi hasonló cég ebben szintén követi.

Az egybesült hivatásos ellenzék magányos miniszterelnök-jelöltje kezét-lábát törte a nyilvánosságért, ám ez januárban csak félig sikerült neki, hiszen ténylegesen a kezét törte el. A gyors és örömteli felépülése egyúttal lehetőséget adott a félreérthető és félremagyarázható beszólás-cunamijának folytatására. Szerinte a kormánypártok soraiban sajnálatosan kevés zsidó, ám szerencsére annál több meleg van, bár a saját táborában nem tudta keresztülvinni a több cigányra és újabb frakcióra vonatkozó igényeit. A fogyatékosnak nevezett kormánysajtóval szemben a liberális média azonban kitartóan erősíti azt a konteót, miszerint MZP agydöngető bénázásai mesterien és zseniálisan tudatosak, ugyanakkor mindkét politikai oldal egyetértett vele, hogy miniszterelnöki ambíciói legeslegfeljebb 40 százalék körüli valószínűséggel válhatnak valóra. (A gyakorlatban ez nullát jelent.)

A kormányoldal ugyancsak sokat fáradozott a saját bukásának előmozdításán, de a jelek szerint még nem eleget. A DVR adatai fényében a választás április 3-ra való kiírása egy múltba való visszatekintés alapján történhetett, hiszen április 4-e egy hétfői napra fog esni, s ez kiváló alkalom lehet az üzemanyagárak felszabadítására, ha már a nép 1945-ös felszabadulásáról egy ideje nem beszélhetünk.

Hasonlóképpen, az árstop alá vont termékek árfelszabadulása szintén bekövetkezhet a csirkefarhát esetének kivételével, amelynek árát viszont többen az alaptörvényben is rögzíteni kívánják akként, hogy az soha nem haladhatja meg a kilónkénti egy eurót. Ez lesz a jogi alapja annak, hogy a majdani magyar egy eurós pénzérmén a csirkefarát fog szerepelni, ugyanakkor ennél komolyabb magyarázat lesz szükséges a magyar kéteurós pénzérmén az orosz elnök arcképének szerepeltetéséhez, hiszen két csirkefarhát nem lehet egyenlő egy Putyinnal, még a biológiailag számítható gázkibocsátás összehasonlításában sem.

A magyarországi germánoknak szánt gesztusként Volner János visszavonta a választásokon való indulásának szándékát, amit a Fidesz várhatóan egy listás parlamenti hellyel fog honorálni. Nem túl távoli névrokona, Völner Pál szintén nem kíván indulni a tavaszi megmérettetésen, akadályoztatás miatt. A hivatalos magyarországi cigányság ugyancsak lemondott országgyűlési törekvéseiről, s a nagy visszavonulók sorát erősítette a – többek között – szocialistának is emlegetett Bangóné Borbély Ildikó.

A kormánypártok és hivatásos ellenzékük esélyeinek zsugorodása, továbbá a lehetséges egyéb jelöltek szűkülő tábora okán a Magyar Munkáspárt és az ISZOMM egy közös választási platformra helyezkedett Baloldali Szövetség néven. Igen nagy kérdés, vajon a hagyományos politikai erők eddig látható, továbbá ennek alapján vélelmezhető kampányköltései egy tízezrelékét sem birtokló alakulat miként lesz képes betörni a választási piacra, azonban reményeiket alátámasztja, hogy közlésük szerint az ellenzéki liberális blokkhoz mérten ugyancsak egy tízezrednyi idő alatt voltak képesek megegyezni a választási programjukról, illetve jelöltjeikről, listáikról és egyebekről.

Közös miniszterelnök-jelöltjük továbbra is Szanyi Tibor, akinek a megválasztásához nem vették igénybe a vérbő liberális és a vidám fideszes előválasztók közös segítségét.

A választási mezőnyt élénken színesíti három további alakulat. A minden szinten beoltott Mihazánk sokszor 10 millió forinttal erősítette meg oltásellenes kampányát, a Kutyapárt ismét előre iszik a medveméretű költségvetési kampánytámogatásának bőrére, a Megoldás Mozgalom pedig igazi elsőáldozó digitalizátorokkal robbantotta be kampányát, aminek vezérgondolata, hogy “mi szórjuk a pénzt, ti pedig szavaztok”.

A februári hónap nagy slágere kétség kívül a kormányzati slagokból irányítottan ömlő közpénzlocsolás lesz, amely már csak azért is időszerű, mert az infláció elszabadulása igencsak megtépázta az emberek pénztárcáit és bankszámláit. A kormány reményei szerint a nép nem fogja észrevenni, hogy a most visszacsorgadozó pénzecskéje valójában az idei inflációt sem fedezi, s ezért ész nélkül fog Orbán Viktor nyakán-maradására szavazni. A hivatásos ellenzék viszont abban bízik, hogy Orbán legfontosabb intézkedéseinek életben tartásának ígérete fényében a nép elégséges mértékben fog rá szavazni, s a jelek szerint szívesen meccselnének egy szűk, negyedik kétharmaddal.

A fenti jelenségek fényében a DVR a következő támogatottsági mutatókat mérte 2022 február elején, a teljes, választójogú lakossági körben:

A miniszterelnök-jelöltek rangsora (a népszerűségük szerint mérve):

A felmérés reprezentatív, tehát azonos súllyal szerepelnek benne a megkérdezettek, illetve a meg nem kérdezettek. Az ún. feldolgozás visszaállítása folytán a hibahatár megnőtt egy pere, nazaz agyságrendileg 3,14 %. Az adatok helyességéért véletlenszerűen kiválasztott személyek vállalják a felelősséget, Covid-státuszuktól függetlenül.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak