A Delphoi Vote Research intézet gyors felmérése az országos előválasztás végén

Delphoi Vote Research


A legtöbb ellenzéki párt által szervezett előválasztás végeredményének ismeretében nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a miniszterelnök-jelölti versengésük második körében Dobrev Klára lemaradt az aranyról, Márki-Zay Péter viszont csak az utolsó előtti lett. A megkérdezettek kétharmada hasonlóképpen vélekedett.

Az első és a második körben megkérdezettek ún. mintája nagyon eltért, ugyanis az első körben megjelenő választók egyharmada a másodikban távol maradt, ugyanakkor a döntőben egy újabb egyharmad csatlakozott. Az új szavazók körében zömmel a Fidesz rajongóit láthatjuk, akik annyira megörültek a főmumusuk, Karácsony Gergely korábbi, önkéntes távozásának, hogy a döntőben a nevető harmadik mellé álltak.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje tehát elmondhatja magáról, hogy a szavazópolgárok 10 százalékának spontán megkérdezése nyomán immár az összes várható résztvevő hat százaléka biztosította jóindulatáról, amit a köztük lévő fideszesek nagy száma miatt kettővel kell osztani, hiszen a most Márki-Zayra szavazók fele jövőre, az éles helyzetben természetesen a kormánypártokra fogja adni a voksát.

A megkérdezettek között van Török Gábor is, aki immár biztosra veszi, hogy az ellenzék le lesz váltva. Ez páratlan hungarikumnak ígérkezik, hiszen kis országokban általában nem telik két ellenzékre. Amennyiben mégis, úgy Magyarországon az ellenzéket az ISZOMM, a kétfarkúak, a szupernácik, illetve bizonyos mértékig a kormánypártok fogják alkotni, ez utóbbi szekciót a most felbukkant MZP vezetésével.

A DVR kutatóintézet adataiból az is kitűnik, hogy a miniszterelnök-jelölti versengés immár három főre szűkült. A hivatalban lévő kormányfő előtt Szanyi Tibort találjuk, mögötte viszont a frissen kiválasztott Márki-Zay Pétert. A kormányváltás esélyeit a megkérdezettek döntő többsége, közel 100 százalék biztosra mondta, évszám megjelölése nélkül.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak