3 milliárd forintnyi eurós EU-s támogatást kell visszafizetni a magyar kormánynak szabálytalanság miatt

EU magyarország támogatás visszafizetés

 

Magyarországnak 7,8 millió euró uniós támogatást muszály volt visszafizetnie az Öveges-program félrement pénzei és az Európai Szociális Alap más, jogtalan pályázatai miatt – írja az atlatszo.hu.

Az összesen 53,3 millió euró támogatásból megvalósult Öveges-programot az Európai Bizottság 2015-ben ellenőrizte, és annak kapcsán szabálytalanságokat tárt fel. A program miatt előírt visszafizetések összegéről a kormány titkolózása miatt csak becslések jelentek meg. Azonban most egy brüsszeli forrásunktól tudni, hogy az ellenőrzések során kiderült, hogy az Öveges-programon kívül az ESZA más operatív programjainál is előfordulhattak hasonló súlyos szabálytalanságok.

Ezért a magyar hatóságok átalánykorrekciót hajtottak végre az Öveges-programra vonatkozóan, és további pénzügyi korrekciókat az egyes feltárt szabálytalanságokra vonatkozóan. A pénzügyi korrekciós intézkedések összértéke forrásunk szerint 7,8 millió euró volt.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett pályázatra középiskolát fenntartó szervezetek pályázhattak. A támogatásból 43 vidéki és fővárosi iskolában laborok fejlesztését tervezték úgy, hogy minden városnak mintegy 300 millió forint állt a rendelkezésére.

A nyertes pályázók a támogatásból költöttek tanulói munkafüzetek készíttetésére, projektmenedzsmentre, szaktanári segédlet elkészítésére, szakmai napok szervezésére és informatikai fejlesztésekre is. Ezekkel a szerződésekkel kapcsolatban szabálytalanságokat talált az EU Csalás Ellenei Hivatala és a magyar hatóságok is.

Fotó: Getty Images

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak