A legtöbb szakmában már a béremelés sem elég, munkaerőhiány van mindenhol

alacsony béremelés munkaerőhiány

Alig van utánpótlás a legtöbb szakmában, óriás zavarokra számítanak szakszervezetek. A helyzeten félelmeik szerint a minimálbér és a garantált bérminimum emelése sem fog segíteni, ennél jóval többre lenne szükség.

„Óriási a szakemberhiány Magyarországon, így a következő években komoly zavarokra lehet számítani a munkaerőpiacon” – mondta az InfoRádiónak a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára. Perlusz László hozzátette: számos olyan szakma van, ahol alig van utánpótlás. Kevés az autószerelő, a szobafestő-mázoló a tapétázó, de villanyszerelőnek vagy bútorasztalosnak is egyre kevesebben tanulnak. Ezen a helyzeten álláspontja szerint a minimálbér és a szakmunkás bérminimum jelentős jövő évi emelése sem változtat.

Hiába fog radikálisan, közel 20 százalékkal emelkedni a minimálbér és a garantált bérminimum, ez nem tudja teljes mértékben pótolni azt a kereseti lemaradást, amit például a tőlünk nyugatabbra lévő országokhoz képest tapasztalunk – mondta a VOSZ főtitkára, aki szerint szükség lenne a képzési rendszer megújítására is.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kvalifikált, magasan képzett munkaerőből is hiány van Magyarországon. Ez viszont nem pusztán bérkérdés Kordás László álláspontja szerint. Azt mondta, a magasan képzett mérnökök vagy informatikusok válogatnak a munkahelyek között: főként a fiatalok azokat a státuszokat részesítik előnyben, ahol rugalmas és családbarát a munkaidő, és van lehetőség az otthoni munkavégzésre.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Hazai

586 milliárddal nőtt egy hónap alatt a hiány

November végéig az államháztartás központi alrendszere 4074,3 milliárd forintos hiánnyal zárt – közölte a Pénzügyminisztérium pénteken.
Ezzel megközelítette a kormány az október elején megemelt éves hiánytervet