Gyarmati Andrea és Kádár János


Gyarmati Andrea egy halom képeslapot írt alá a müncheni olimpiáról, s legnagyobb meglepetésére a sok címzett közül Kádár János válaszolt, éspedig dicsérő hangon – írta Szanyi Tibor, az ISZOMM miniszterelnök-jelöltje a Városi Kurírban.

1972-ben a hidegháború csúcsán jártak a vasfüggönyön túl, ráadásul a müncheni olimpia a borzalmas terror árnyékában zajlott. Német földön ismét zsidókat gyilkoltak, ezúttal palesztin terroristák izraeli sportolókat. Nos, ennek a háttérnek az említése nélkül tárul elénk egy paksaméta képeslap története.

Szanyi megemlítette, hogy a múlt század hetvenes éveiben viszont a levél, a képeslap volt a távolsági kommunikáció evidens formája, már csak azért is, mert jóval olcsóbb volt, mint a telefonálás, vagy a távirat.

Kádár János személyesen köszönte meg a Gyarmatitól kapott üdvözletet. Pici pironkodás is előötlik Gyarmati írásából, ugyanis ő tiszteletből jól olvashatóan írta alá a lapokat, de az nem biztos, hogy mindegyiknél megnézte volna, vajon konkrétan kinek szól – feltételezi az ISZOMM alapítója.

A miniszterelnök-jelölt azt is leírta, hogy a címzett viszont elolvasta, hogy ki a küldő, és válaszolt is. Gyarmati apropóját és sorait azért vette tüzetesebbre Szanyi, mert erősen szemforgatónak tartja azt a PC-nek szánt általános közéleti magatartást, amely Kádár Jánost és a kádári időket az elvetemült gonoszoknak járó skatulyába akarja tolni.

Gyarmati Andrea akkortájt edzett, érmeket szerzett idehaza és a nagyvilágban, valamint Magyarországon járt egyetemre, férjhez ment és csupa olyan dolgot csinált, ami szép és jó. Nem igazán törődött a politikai felhangokkal, egyszerűen tette a dolgát, meg amihez kedve volt.

Évtizedek múltával pedig visszaemlékezik arra, milyen viccesnek tűnhet, hogy az ország akkori vezetője megdicsérte az olvasható aláírását – tette hozzá a párt alelnöke.

Jelezte Szanyi Tibor, hogy egy ilyen sztori ma nem tudna hátsó gondolatok, sőt indulatok nélkül megszületni.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak