Akkora az infláció, hogy a nyugdíjprémium még a szinten tartáshoz sem elég

áremelkedés infláció nyugdíj nyugdíjas

A Pénzcentrum megvizsgálta, hogy az elmúlt években 100 ezer forintnyi összegből mennyit lehetett volna egységáron vásárolni bizonyos termékekből – a KSH havi átlagárai alapján -, ezekből a termékindexekből látható, hogy az infláció mennyit „evett meg” az évek alatt az összegekből. A legtöbb termékben számolva sokat kopott a 100 ezer forint értéke, ennyit fognak kapni idén a nyugdíjasok.

Bontott csirkéből például tavaly novemberben még 135,5 kiló jött volna ki 100 ezer forintért. 2021. év elején még ennél is kicsivel több, az azóta bekövetkezett drágulás viszont azt eredményezte, hogy mostanra (az utolsó ismert átlegár szeptember) 8,9 kilóval kesebb jönne ki belőle.

Előrecsomagolt téliszalámiból viszont már csak 11 kg-ra futná, ez viszont nem az idei drágulás hatása, ez így van 2020 novembere óta. A párizsivel is hasonló a helyzet.

Ha étolajból vásárolnánk be 100 ezer forint értékben, most szeptember átlagáron csak 141 litert kapnánk, míg a járvány előtt több mint 200 litert is vásárolhattunk volna belőle. A liszt drágulása is szembeötlő, bár valószínűleg a java még csak most következik. A kenyérrel, zsemlével hasonló a helyzet.

Burgonyából és almából 50-100 kilóval kevesebbre futná, mint a járvány előtti években.

Beltéri falfestékből szintén 18 helyett 16 vödörrel tudnánk csak vásárolni 100.000 forintból. Ágyneműgarnitúrából és WC-papírból is jóval kevesebbre futja most, a benzinről nem is szólva: 2020 novemberében ennyi pénzből 279 litert tankolhattunk volna, míg idén szeptemberben a kutat átlagárai alapján 218 litert.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy ahogy a nyugdíjasok kézhez kapják a prémiumot, az emelést, és a korrekció összegét, az egészet tűzifára, vagy bontott csirkára fogják költeni, ez nem életszerű. Az viszont látszik ezekből az indexekből, hogy 100 ezer forint ekkora infláció mellett már nem ér ma annyit sem, mint év elején, tavaly novemberben, annyit mint a járvány előtt pedig pláne nem.

Pénzcentrum

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak